maliye, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve işgücü piyasasına yönelik tedbirlerin ele alındığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) Toplantısı'nda alınan kararlar bugün Başbakan Binali Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklandı.

250 milyar liralık yeni kredi kaynağı

Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında, Ekonomi Koordinasyon Kurulu sonuçlarını paylaşan Yıldırım, şöyle konuştu: "Firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var, nakit sıkıntısı var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlamak hatta istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek suretiyle, Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getiriyoruz. Ağırlıklı olarak kobiler yararlanacak. Yani küçük işletmeler esnaflar ayrıca ihracat ve ticaretle uğraşanlar da bundan istifade edecek. İstihdamımızın yüzde 65-70 oluşturan KOBİ'ilere buralara ilave kıyak yapmış oluyoruz. İhracatta yüzde yüz destek veriyoruz." dedi.

"Kaynağın karşılığı var mı?"

"Kaynağın karşılığı var mı?" sorusunun akla gelebileceğini belirterek konuşmasını sürdüren Yıldırım, "Bütçe açığını olşturacak bir durum yok. 2017 bütçesinden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yaparak bunu gerçekleştireceğiz olaraca birinci ve ilk tedbirimiz budur. İş dünyamıza ciddi bir rahatlama getirecek, hayırlı uğurlu olsun."

Özel sektör yatırımları daha da desteklenecek

 2017'de özel sektör yatırımlarının daha da destekleneceğini belirten Başbakan Yıldırım, "2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine, yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek için, yatırımın teşvik edilmesinde ciddi bir seferberlik başlatıyoruz. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcudun üzerine yüzde 15 daha arttırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini de tam olarak uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

"Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz"

"Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz." diyen Yıldırım, "İnşaat işlerinde ilave bir imkan olarak geliyor. Bütün bu kararları, 2017 yılı için konuşuyoruz." derken ayrıca ilgili bakana KDV iadelerinde gecikme olduğu yönünde vatandaştan şikayetler geldiğini belirterek, bunun için de çalışma yürütülmesi talimatı verdi.

Prim ödemeleri ötelenecek

İstihdamı arttırmak ve korumak için de bazı tedbirler alındığını açıklayan Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Özel sektör iş verenlerinin, asgari ücret desteğinden yararlanmalarını, 'esas prim ödeme gün sayısı'na karşı gelecek şekilde 2017 Ocak, Şubat, Mart, üç aylık primlerini 2017'nin Ekim, Kasım, Aralık ayına öteliyoruz. Yani SSK primlerini 2017'nin ilk 3 atında ödemeyecekler senenin son 3 ayında ödeyecekler. Bunu da ilave yük gelmeden faizsiz ödeyecekler. Enflasyon ve kur farkından ekilenmeyecek. 9 ay faizsiz erteleme kararı alındı. Bu yıl içinde geri döneceği için yük getirmiyor. Hazineye ilave bir borçlanma getirmeyecek."

600 yeni istihdam sağlanacak

İşsizlikte hafif bir kıpırdanma olduğunu belirten Yıldırım, "Bunu dikkate alarak önümüzdeki yılın iş ve istihdamını arttırmaya ve özel sektör firmalarının maliyetlerini düşürmeye yönelik 2 tane tedbirimiz var. İş başı eğitim programları daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda mesleki ve girimcilik eğitimi kapsamında 500 bin vatandaşı İŞKUR aktif iş gücü programlarından yararlandıracağız. 500 bin insanımıza 2017 yılı için iş temin edeceğiz programın özü bu. İlave 100 bin kişiye yönelik de toplum yararına çalışma programına devam edeceğiz."

İşletmelere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi

Başbakan Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın işletmelere yönelik bir desteği olduğunu da açıkladı. Bakan Özlü'ye de detaylara anlatması için söz veren Yıldırım, bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak, işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi sağlanacağını söyledi.

"İnşallah aldığımız bu tedbirler semeresini verecektir"

Son olarak piyasalardaki son dönemdeki dalgalanmalara değinen Başbakan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: "Yaşanan dalgalanmalar üzerine Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile beraber vatandaş sorumluluk üstlendi ve milli paramıza yönelme oldu. Teşekkür ediyoruz ama aynı zamanda bunu  vatandaşlarımızın tek başına yapması yetmez. Kamuda bir dizi önlemler aldık. Mecbur olmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapılmayacak. Yapılan bütün sözleşmeler de mümkün olanları Türk lirasına çevirilecek. Bu şekilde kısa sürede 10 milyar dolar civarında kaynak, yerli para oldu. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek. Önce milletten bir şey isterken kendimiz ne yapıyoruz ona bakmamız lazım. Kamu olarak 2017'de muazzaz bir tasarruf yılı olacak. Çok ciddi tasarruflar yapacağız. Önceliği olmayan harcamalar, gereksiz masraflar yapılmayacak, fuzuli yere seyahatlerden kaçacağız. Vatandaştan bir şey isterken devlet olarak bizlerin de taşın altına elimizi koymamız lazım. İnşallah aldığımız bu tedbirler semeresini verecektir."