Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonominin 2009 yılında yüzde 4,7 küçüldüğünü bildirdi. Aynı yılın dördüncü çeyreğinde de yüzde 6'lık büyüme kaydettiğini açıkladı.

TÜİK'ten yapılan açıklamada 2009 yılında kişi başına GSYH, cari fiyatlarla 13 bin 269 lira, Dolar cinsinden 8 bin 590 Dolar olarak hesaplandı. Orta vadeli programda Türkiye'nin 2009 yılında yüzde 6 küçüleceği ihtimaline yer verilmişti.

TÜRKİYE BÜYÜME İVMESİNE DÖNDÜ

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, açıklanan büyüme hızı verilerinin, Türkiye'nin, kriz ortamındaki küçülme hızında olduğu gibi, krizden çıkışta da hızlı tepki geliştirebildiğini ve Türkiye'nin tekrar büyüme ivmesine dönüş yaptığını gösterdiğini belirtti.
Vardan, büyüme rakamlarına ilişkin yazılı değerlendirmesinde, beklenenden yüksek gerçekleşen büyümenin, kamunun devreye girmesinin ''isabetli'' ve ''etkin'' olduğunu gösterdiğini ifade ederek, devlet harcamalarının yüzde 18'e yakın oranda artığını, mal ve hizmet alımlarıyla piyasaların ayakta tutulmaya çalışıldığını kaydetti.

Son çeyrekte, tüketim harcamalarında kaydedilen artışın yüzde 4,7, GSYİH'deki artışın yüzde 6'nın altında kaldığına değinen Vardan, ''Buna göre, 2010 yılında büyümeyi tetiklemek üzere lokomotif niteliğindeki, arka ve ön beslemeleri güçlü, istihdam katkısı ve yerli girdi potansiyeli yüksek, tarım, turizm, gıda, makine, madencilik, tekstil ve inşaat gibi sektörlerin daha aktif olarak devreye alınması gerekmektedir'' dedi.

Vardan, 2010 ilk çeyrek büyümesinin (baz etkisinin de katkısıyla) çift haneler düzeyinde olabileceğini gösterdiğine işaret ederek, ''Ekonomideki kalkış sürecini olumsuz yönde etkileyebilecek, iş dünyasının psikolojisini ve beklentilerini bozacak tutum ve davranışlardan hassasiyetle kaçınılması gerekmektedir'' yorumunu yaptı.