Elektrik fiyatlarına 1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 8.8, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 8.4 zam yapıldı.

Elektriğe gelen zammın 1 Ocak'tan itibaren geçerli olması gerekirken 2017'nin faturalarına da yansıtıldığını tespit eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu durumu "haksızlık" olarak niteledi. Palandöken, "1 Ocak 2018'den itibaren geçerli olması gereken elektrik zammı 1 Ocak öncesindeki faturalara da yansıdı. Normalde 1 Ocak'ta tüm faturalar okunmalı ve yılsonuna kadar kullanılan elektrik eski tarifeden tahsil edilmelidir. Ocak ayı içinde saatleri okuyarak 2017'de kullanılan kısmı da zamlı tarifeden tahsil etmek haksızlık ve adaletsizliktir. Elektrik şirketleri zammı vurguna çevirmemelidir. Bu haksız uygulamanın düzeltilmesi gereklidir. Yetkililer bu şirketleri acilen denetlemeli ve vurgunun önüne geçilmeli." dedi.

'2017'de kullanılan elektrik ücretleri 2018'in zamlı tarifesinden alınıyor'

Elektriğe gelen zamla 42 milyona yakın elektrik abonesinin şaşkın olduğunu bir de 2017 yılında kullanılan elektriğin fiyatının 2018 birim fiyatı üzerinden tahsil edilmesi ile büyük bir haksızlığın yapıldığını ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Özel şirketler faturalarda haksız kazanç elde ediyor. Zam esnafın da vatandaşın da zaten belini büküyor. Bir de üstüne özel şirketler faturalardan haksız kazanç elde ediyor. Örneğin son okuma günü 13 Aralık olan vatandaşın diğer faturası 11 Ocak'ta okunuyor. 13 Aralık ile 1 Ocak arasındaki 18 günlük elektrik sarfiyatının faturası 2017 yılında uygulanan birim fiyattan uygulanması gerekirken tam tersine 2018 tarifesinden faturalandırılıyor. Bu fatura üzerinden vurgun yapmaktır. Bu durumun düzeltilmesi gerekir." diye konuştu.

Palandöken ayrıca 1 Ocak öncesinde zamlı fiyattan faturalandırılan abonelerin ücretinin bir sonraki faturadan düşürülerek iade edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Haber: C. ÜSTÜNER