Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, elektrik fiyat tarifesiyle ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı. Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. (TETAŞ)'nin bu yıl başlattığı satışlarda iki ayrı fiyat uygulamasının 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni tarifede devam ettirilirken, kayıp ve kaçak enerji için dağıtım şirketlerine yapacağı satışlara getirdiği fiyat indiriminin yurttaşlara yansıtılmadığı savunuldu.

"Şirketler fonlanıyor, sanayiciler kollanıyor"
Açıklama şöyle devam etti: "Elektrikte dağıtım şirketlerinin fonlandığı, sanayicilerin kollandığı, faturanın ise doğrudan ve dolaylı yöntemlerle yurttaşlara yıkıldığı TETAŞ ve TRT payı düzenlemeleriyle kurgulanan sistem yurttaşlara katmerli yük olarak geri dönüyor. Faturalarda gizlenip yurttaşların dava açma hakları da ellerinden alınırken, dağıtım şirketlerinin sürekli yükseltilen hedefleri doğrultusunda tahsilata devam ettikleri kayıp ve kaçak enerjinin TETAŞ üzerinden fonlandığı bu düzende, genel aydınlatma bedeli adı altında da kamu üzerinden dağıtım şirketlerine kaynak aktarımı yapılıyor."

"Yük yurttaşların sırtına bırakılıyor"
18 Haziran`da TBMM`de kabul edilen Üretim Reform Paketi`nin onaylanması durumunda elektrik faturalarından kesilen TRT payının sanayiciler için kaldırılırken, yurttaşların ödemeye devam edeceğini belirten Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, "Böylece hem sanayicilerin hem de dağıtım şirketlerinin taleplerini yerine getiren iktidar, konut kullanıcılarının TRT payı ödemesini devam ettirerek yükü yurttaşların sırtında bırakmış oluyor. Eşitlik ilkesine aykırı olan bu uygulamanın yanında Üretim Reform Paketi`ndeki bir başka düzenlemeyle yurttaşların sırtındaki yük daha da ağırlaştırılıyor. Bu düzenlemeyle cep telefonları, bilgisayar, tablet, televizyon alıcıları ile taşıtlardaki radyo ve televizyon alıcı cihazları için TRT`ye gelir aktarmak üzere bandrol uygulaması yasal hale getiriliyor. Elektrik enerjisinin kamusal bir hizmet olduğu dikkate alınarak, günü birlik siyasal çıkarlardan ve siyasetçi-yandaş ilişkisinden uzak bir anlayışla yönetilmesi gerekmektedir. Sanayicileri olduğu kadar sesini duyurmak için örgütlü bir yapıya sahip olmayan geniş halk kesimlerini de koruyacak bir hakkaniyet ilkesiyle elektrik kullanıcılarına yaşatılan mağduriyetlere son verilmelidir." ifadelerini kullandı.

Haber: C. ÜSTÜNER