Çalışanların bazı haklarına kısıtlama getirdiği gerekçesiyle içlerinde Düzce’de bulunan sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu kesimler tarafından eleştirilen Sosyal Güvenlik Tasarısı’nın detayları netleşiyor.

109 madde ve 20 geçici maddeden oluşan tasarının  16 maddesi Meclis Plan ve Bütçe komisyonu’nda kabul edildi. Tasarı şu anda emekliliğe hak kazananları ve kamu görevlilerinin büyük bölümünün bağlı olduğu emekli sandığı mensuplarını etkilemiyor.

Ancak, ilk kez sigortalı olacaklar ile 2016 yılından sonra emekli olacakların maaşları şu andaki duruma göre daha düşük olacak.

Öte yandan iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle sürekli iş göremezlik aylığı almaya hak kazananlar tasarıdan hemen etkilenecek. Bu yılın 31 temmuz günü 420 YTL maaş alacak biri 1 Ağustos günü  iş göremezlik aylığı bağlanırsa 156 YTL alabilecek.Sosyal Güvenlik Reformu’yla ilgili tasarının son halinde Bağ-Kur emeklisi olup da çalışan kişi ilk yıl yüzde 12, daha sonra yüzde 13 olmak üzere en fazla yüzde 15’e kadar kesinti yapılacak.

Emekli olup SSK’ya tabi çalışanlardan yüzde 33.5 kesinti yapılması öngörülürken, bu oran sendikaların bastırması üzerine 2.5 puan düşürülerek yüzde 31’e indirildi. Yasa yürürlüğe girdikten sonra ilk kez sigortalı olanlar ise çifte maaş alamayacak.