2016 yılı ile birlikte temel tüketim ürünlerine gelen zamlar emekli kesimin de tepkisine neden oldu. Ekmeğe, suya, doğalgaza ve elektriğe gelen zamlar sonrası DİSK Emekli-Sen Düzce Şubesi bir basın açıklaması yaparak durumu eleştirdi.

​DİSK'e bağlı Emekli-Sen Düzce Şubesi tarafından yapılan basın açıklamasında, çalışan, emekli ve ücretli maaşlarına iyileştirme zamlarının seçim zoruyla yapıldığı savunulurken, maaşlara yapılan artışların temel tüketim ürünlerine gelen zamlarla adeta uçup gittiği vurgulandı.

Halkı silindir gibi ezdi, geçti

Yapılan açıklamada; “Günlük yaşamın olmazsa olmazları ekmek, su, yakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, soyguna dönüşen vergiler de halkı silindir gibi ezdi, geçti. Gelirine dayalı değil de dolaylı değişik kalemlerle (ÖTV-KDV) alınan, halktan toplanan vergilerin faturası dar gelirliye, emekliye, çalışana, işçi ve memura kesilir oldu. Dünya genelinde akaryakıtta, doğalgazda ve temel gıda fiyatlarında aşağıya düşmesine rağmen ülkemizde ocak ayı enflasyon artışı gıda fiyatlarında ortalama yüzde 36'lara, ekmekte, suda, elektrik ve doğalgazda yüzde 30 lara dayanmıştır. Bu gerçeklere rağmen AK Parti hükümetinin emeklilere, çalışanlara yüzde 6 zam vererek yaşamlarını sürdürmelerini beklemektedir.” denildi.

Emekliler ne talep ediyor?

Aksakal çeşitli kalemlerde yapılan zamlara tepkisini dile getirdikten sonra Emekli-Sen olarak hükümetten taleplerini de şöyle sıraladı:

​”- Emeklilere dönük adil intibak yasası acilen yasalaştırılmalıdır.

​- Emeklilerden hatta tüm halktan alınan katkı-katılım payları kaldırılmalıdır

​- Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanması sağlanmalıdır.

​- Ekonomik sıkıntı içinde olan emeklilerin okuyan çocuklarına karşılıksız burs verilmelidir

​- Emeklilerin maaşları arttırılarak açlık sınırından derhal kurtarılmalıdır.

​- 30 yılın üzerinde çalışmışlığı bulunan emeklilerin ödenmeyen kıdem tazminatları mahkemeye başvurmadan hemen ödenmelidir.

​- Telefon, elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim hizmetlerinden sadece tüketim bedeli alınmalı, tüm ilave ücretler acilen kaldırılmalıdır.

​- Dolaylı vergiler kaldırılmalı, sadece gelirlerden vergi alınmalı. Alınan vergiler gelilere göre adil olması sağlanmalıdır.”

Haber:Y.SEVER