TBMM Plan ve Bütçe Komisyonun da, 76 maddelik Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının toplan 16 maddesi kabul edildi. Buna göre anne olan kadınlara doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin 3’te biri tutarında emzirme ödeneği verilecek.

Emzirme yardımından, sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ- kur’lular, çocuğun yaşaması şartıyla doğum tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücretin 3’te biri olan 202 YTL’ le den bir seferlik olmak kaydıyla yararlanacak.

Emzirme ödeneğinden yararlanmak için doğumdan önceki 1 yıl en az 120 gün prim ödenmesi şartı aranacak. Prim ve prime ilişkin her türlü borcunu ödemeyen Bağ-Kur’lu, emzirme ödeneğinden yararlanamayacak.

İş göremezliğe yol açan bir rahatsızlık nedeniyle sigortalılığı sona erenler, işten ayrıldığı tarihten itibaren 300 gün içinde çocukları doğarsa, analık sigortası haklarından yararlanacak. Doğum tarihinden önceki 15 ay içerisinde 120 gün prim ödeyen bu kişilere, emzirme ödeneği verilecek.