Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) son 15 yıl içerisinde takipteki kredilerde artışlar olduğunu ama bu hafta rekor üzerine rekor kırılarak haftalık rekorun ortaya çıktığını açıkladı. Kredilerin takibe düşmesinin Türk ekonomisi ve bankacılık sektörü adına büyük bir risk barındırdığı bu ortamda haftalık kredi takip rekorunun kırılması vatandaşların son 3 ay içerisinde kredi ödemelerinde zorlandığını ortaya koyan bir gelişme şeklinde yorumlandı.

Takipteki kredi sayısı Türkiye'de diğer birçok ülkeye oranla çok düşük oranda olmasına rağmen aniden yükseliş yaşanabilecek olduğu ve bunun bankacılık sektörüne büyük bir eksi puan yaratabilecek olduğu endişesi hakim durumda.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) açıklamasında  brüt kredi takiplerinin toplam tutarının 72.5 milyar liraya kadar yükseldiğini ve net oranın daha düşük oranda olduğunu açıkladı. Alacaklı bankaların bu paraları nasıl geri alabilecek olduklarının yolu ise mahkemelerden ve icra yolundan geçiyor.

Düzce’de de bankalara borcu olan çok sayıda insan bulunuyor. Bu borçları zor şartlarda ödemeye çalışan insanlar, mahkemelerde ve icra dairelerinde borçlarını ödemek için uğraşıyor. Diğer taraftan takibe giden borçlar için bankaların da ödeme kolaylığı çıkardığı söyleniyor.

Haber: M.AYDIN