Yeni teşvik sistemi ile yatırıma devlet desteği artacak illerin sayısı 34’te kalacak. 41 ilin ise normal yatırımlarda aldığı devlet desteği oranı, eskisine göre azalacak. Buna karşın. 6 ilin durumunda ise bir değişiklik olmayacak. Yeni sistemde en kârlı çıkan illerde Düzce’yi, kıl payı farkla 6. bölgedeki Diyarbakır, Şanlıurfa, Hakkâri, Batman, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Mardin, Muş, Siirt, Van, Iğdır, Kars ve Ardahan izliyor. Bu grubu, 1. bölgeden 3. bölgeye alınarak Düzce ile birlikte en şanslı iller arasına giren Bilecik izliyor.
Yeni sistemde organize sanayi bölgesinde (OSB) yapılan yatırımlar, teşvikte bir alt bölgenin imkânlarından yararlanacak. Yatırımların OSB’de yapılması halinde de hâlâ 18 il, eskisine göre daha zararda olacak. Ancak avantajlı il sayısı, bu durumda 55’e çıkıyor. Normal yatırımlarda kayıpta olan illerden 8’i de yatırımları OSB’de yapmaları halinde en azından eski durumlarını koruyabiliyor.
KARŞILAŞTIRMA NASIL YAPILDI?
Karşılaştırma, 3.5 milyon TL kredi alarak 5 milyon TL tutarında 40 kişilik istihdam yaratan bir yatırımda toplam devlet katkısının yatırım tutarına oranı ile yapıldı. Her iki sistemde de yer aldıkları için karşılaştırmayı etkilemeyen yatırım yeri tahsisi ile gümrük vergisi ve KDV istisnası hesaba katılmadı.