Yeni Enerji Piyasası Kanunu, 30 Mart 2013 Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bundan sonra yapılacak sayaç değişim işlemlerinde faturalara sayaç bedeli ve sökme-takma bedeli olarak herhangi bir ücret yansıtılmayacak. SEDAŞ, kanun değişimi nedeniyle sayaçlarla ilgili uyguladığı kalibrasyon sürecini durdurduğunu açıkladı.
SEDAŞ (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) İcra Başkanı Bekir Sami Güven, yasanın içeriğinde yer alan, dağıtım şirketinin, lisansında belirlenen bölgede, dağıtım sayaç hizmetlerinin yerine getirilmesinden, müşteri sayacı donatımı işinden de sorumlu olacağına ve dağıtım tesisi kapsamına sayaçlarında alındığına, dolayısı ile bundan sonra müşteriden sayaç bedeli ve sökme-takma bedeli olarak herhangi bir ücret talep edilmeyeceğine, sayaç mülkiyetinin dağıtım şirketinde olacağını bildirdi.
Bekir Sami Güven açıklamasında, “Enerji Piyasası Kanunu ve yasada EPDK Kurul Kararı ile belirlenecek alt mevzuatın oluşturulması sürecinde, sayaçları artık bedeli mukabili değiştirmeyecektir. Yeni kanunla birlikte EPDK tarafından sayaç değişimine ilişkin usul ve esasların belirlendiği bir yönetmelik en kısa sürede yayımlanacak ve sayaç değişimlerinin bedeli yatırım programı kapsamında dağıtım şirketlerince karşılanacaktır. SEDAŞ, yasa yayımlanmadan değişimini yaptığı sayaçların bedeli hariç olmak üzere, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonraki değişimlerde, bundan sonra herhangi bir bedel almayacaktır. Bu nedenle EPDK’nın yayınlayacağı Yönetmelik tarihine kadar, 10 yıllık damga ve muayene süresini dolduran sayaçlar nedeniyle yapılan kalibrasyon işlemi sırasında bedel alınmasına 30 Mart 2013 tarihi itibariyle son verilmiştir.” ifadelerini kullandı...

Haber: S. KAŞKIR