Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılı sonunda enflasyonu yaklaşık % 9,3 düzeyinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Yılmaz, Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Enflasyon Raporu” nu açıkladığı basın toplantısında, enflasyonun % 70 olasılıkla 2009 yılı sonunda, orta noktası  % 6,7 olmak üzere, % 4,9 ile 8,5 arasında gerçekleşeceğinin tahmin edildiği bildirildi.

Yılmaz, gıda fiyat enflasyonunda kademeli bir düzelme olacağı varsayımı altında, enflasyonunun 2010 yılı sonunda % 4,9 düzeyine, 2011 yılının ortalarında ise % 4 seviyesine düşmesinin beklendiği de bildirildi.

Arz şoklarının beklenenden daha uzun sürmesi ve ikincil etkilerinin görülmeye başlamasının, tahminlerin belirgin olarak yukarı yönlü güncellenmesine neden olduğunu kaydeden Yılmaz, bu doğrultuda para politikasının daha temkinli bir duruş aldığını söyledi.

Yılmaz, enflasyonun orta vadede % 4 olan hedefe doğru yaklaşmasının 2 yıldan daha uzun bir sürebileceğine işaret ederek, “Ancak bu durum, Merkez Bankası’nın daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmemelidir” dedi.