Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti Ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, engelli bireylere evde bakım maaşı hizmeti veriyor. Bu kapsamda Düzce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü; engelli evde bakım yardımı hakkında açıklama yaptı. Müdürlük, Evde bakım maaşı almak için 3 temel şartı açıkladı:

3 kriter…

Öncelikle Engellinin ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu, ayrıca raporda ağır engelli  bölümünde “evet” yazması gerektiği bildirildi. Düzce’de Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi rapor vermeye yetkili olduğu kaydedildi. Engellinin bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması gerektiği; Yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişilerin,  komisyon üyeleri tarafından değerlendirildiği ifade edildi. Yine Engellinin bulunduğu hanede yaşayan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemesi gerektiği kaydedildi.
Bu kapsamda; 31 Aralık 2015 Tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı ile belirlenen asgari ücret tutarları doğrultusunda 2016 yılının ilk altı aylık dönemi için evde bakım yardımı muhtaçlık sınırı 784,98.-TL oldu.  Ayrıca, 2828 sayılı Kanunun Ek maddesi ile Maliye Bakanlığının genelgesi doğrultusunda 01 Ocak 2016 30 Haziran 2016 tarihleri için hesaplanan evde bakım yardımının aylık tutarı 888,17.-TL olarak belirlendi. Evde bakım maaşı hizmetinden yaralanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurmanız gerektiği bildirildi.

Haber;S.KAŞKIR