Ak Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay, kendisine babasından miras yoluyla kalan, Kaynaşlı Darıyeri Hasanbey köyündeki fındık tarlasındaki mahsulü toplamak için sarı çizmelerini ayağına geçirdi. İşçileri ile birlikte fındık toplayan Erbay, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in fındık ile ilgili tüm bilgileri başbakana verdiğini, bugün veya yarın fındık fiyatının açıklanmasını beklediğini söyledi.

Fındık üreticisinin çektiği sıkıntıyı yakından bildiğini söyleyen Erbay, Devletin geleceğe matuf olmak üzere fındık fiyatı şudur diyebilse meselenin çözüleceğini ifade etti. Fındık meselesine Tüccar ve üreticinin aynı açıdan bakmadığını belirten Erbay, üreticinin mahsulü para ettiği zaman emeğinin karşılığını alabildiğini, Tüccar ve TMO'nun ise aldığı mahsulü satabildiği zaman yaptığı işin karşılığını alacağını söyledi.

Erbay fındık sorununun sürekli olarak hasat zamanında gündeme getirilmesinin sorunu sürekli hale getirdiğini, bu konunun hasat zamanı olmayan dönemlerde de ele alınması gerektiğini söyledi. Kendisinin Doğu Karadeniz'de bulunan fındık arazilerini da ziyaret ettiğini belirten Erbay, Ulusal Fındık Konseyi'nin fındığa batı bölgelerine daha düşük destek verilmesini öneren teklifini de eleştirdi. Düzce'nin adında düz sözcüğünün bulunduğunu ama Doğu Karadeniz'de de düz alanlarda fındık üretildiğini söyleyen Erbay, desteğin tüm bölgelerde aynı olması gerektiğini birçok platformda savunduğunu söyledi.

Geçtiğimiz sezondan daha düşük bir fiyat beklemediğini dile getiren Erbay, bir soru üzerine geçen sene bir ton civarında fındık sattığını, bunun karşılığında aldığı 4 bin 200 YTL'nin masrafı karşılamaktan uzak olduğunu da dile getirdi. Erbay, bu sene geçtiğimiz sezondaki fiyatın altında bir açıklama yapılacağını düşünmediğini de dile getirdi. Kendisinin fındığını kime satacağına ilişkin bir soruyu cevaplayan Erbay kim alırsa ona satacağını söyledi.

Erbay, Düzce Merkez ve Kaynaşlı'nın fındık üretim alanında olmaması yarattığı sıkıntılar ile ilgili olarak sorulan bir soruya ise, artık mahkeme yolu ile çözümünün aranacağını da sözlerine ekledi. Erbay, siyaset ve gündeme ilişkin telefon görüşmelerini de fındık tarlasında gerçekleştirdi.