Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Erkin Avcı, Erol Tayhan’la manşet programına katıldı. Programın ilk bölümünde Soma’daki maden faciasının ardından gündeme gelen sosyal güvenlik kavramı üzerinde duruldu. Yaşanan facianın ardından herkesin gereken dersleri çıkartması gerektiğini ifade eden Avcı, sosyal güvenlik kurumu olarak gereken tüm işlemleri başlattıklarını dile getirdi.


Avcı, “Yeme içmenin ardından en büyük ihtiyaç güvenlik. Sosyal güvenlik olarak insanların bu zaafları devletin bertaraf etmek adında sosyal güvenlik kurulmuş. İnsanların zaafı gereği kurulan bu kurum özerk bir kurum. Soma’da başımıza gelen elim kaza. Gün şartına bakmadan ölüm aylığı bağlıyoruz. Oradaki ölenlerinin ailelerine ölüm geliri bağlayacak. 900 gün sigortalık süresi varsa ölüm aylığı da bağlayacağız. Olayın olduğu ertesi gün kurum başkanımızda oradaydı. Şuanda ciddi manada aylıkların çoğu bağlandı. Tüm illere “hizmet birleştirmeleri anında bitecek” diye talimat gönderildi.”dedi.


Programda Sosyal güvenlik haftası boyunca yaptıkları etkinlikleri anlatan Avcı, torba yasası ile ilgili de görüşlerini aktardı ve Şimdiye kadar hazırlanmış en iyi yasa olduğunu belirtti. Avcı ayrıca Malulen emeklilik ve genel sağlık sigortası konularında merak edilenleri açıkladı.


Avcı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan denetimlerde Düzce’de ciddi anlamda sahte işyerleri tespit ettikleri bilgisini de verdi.



Avcı, “Şuanda raporu hazırlanmış elimizde ciddi anlamda sahte işyeri raporu var. Prosedürleri işleniyor. Yasal anlamda ağır müeyyideleri var. Bunları daha çok ihbarlara alıyoruz. Sahte iş yerini kontrolü alıyoruz ve şüpheli işyeri diyerek şifrelerini kapatıyoruz. Gelip kendilerini düzgün iş yaptıklarını ispatlamaları gerekiyor. Farklı illerle bağlanışı olan birçok işyeri var. Şuan savcılık aşamasında.”dedi.


E-Haciz sitemi hakkında bilgiler veren Avcı sistem ile birlikte mağduriyet yaşanmaması için erkenden taksitlendirme yapılması tavsiyesinde bulundu.



Avcı, “Program hazır. tek tuşla uygulamaya geçecek. Biz erkenden uyarıyoruz. Gelin borçlarınız 48. Maddeye göre taksitlendirin diyoruz.”dedi.

 

 

Haber;S.Kaşkır