Yeni nesil yazar kasaların yeni yılla birlikte zorunlu olarak kullanılacak olması esnafa yeni bir maliyet yükü getiriyor. Esnafın geçiş dönemini en hasarsız şekilde atlatmasını isteyen esnaf kuruluşları da devletten taleplerini dikkate almasını istiyor. 

 

Esnaf kuruluşları erteleme istiyor 

“Uygulama 1 Ocak 2017 tarihine kadar ertelenmelidir" diyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den sonra Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus da benzer bir açıklamada bulundu.

 

Geçiş dönemi ciddi sıkıntılar doğuracak

Maliye Bakanlığı’nın tebliği ile yeni nesil akıllı yazar kasa kullanma zorunluluğunun 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe gireceğini anımsatan Çelikus, “Tüm yıl boyunca ekonomideki dengesizlikler, seçim atmosferi ve terör olayları gibi nedenlerle zaten esnafımız iş yapamamış hatta bazı esnafımız maalesef kepenk kapatmıştır. Esnafımız bu zorluklar içindeyken bir de maliyeti 1.500-2.000 TL’den başlayan yeni nesil yazar kasaların kullanım zorunluluğu esnafımızı düşündürmektedir. Yazar kasaların yeni nesil yazar kasalar ile değiştirilme zorunluluğu nedeniyle özellikle KOBİ’lerin sıkıntısına bir yeni halka daha ekleneceği aşikardır. Yaklaşık 2,5 milyon tahmin edilen yazar kasa kullanıcıları için bu geçiş dönemi ciddi sıkıntılar doğuracaktır. Esnafımız zaten kredi kartları ile günü kurtarmak için çabalarken, bunun üstüne bir de yüksek fiyatlardan satılan yeni nesil yazar kasa masrafına katlanacak gücü yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Devletin desteğini bekliyoruz

Yeni nesil kasa değişimi için tahminen 3 milyar liralık bir harcama gerektiğine vurgu yapan Çelikus, devlete şu çağrıyı yaptı: “Yeni nesil kasa değişimi için tahminen 3 milyar liralık bir harcama gerekmektedir. Bu nedenle esnafın iş yerinde kullandığı yazar kasalar belirli bir ücret karşılığında alınıp yenisi ile değiştirilebilir. Devletin bu konuda desteğini bekliyoruz. Ayrıca mevcut yasanın ileri bir tarihe ertelenmesi de esnafımıza nefes aldıracak ve esnafımız için yeni yılda yeni bir umut olacaktır.”

 

Haber;C:ÜSTÜNER