Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 5'inci Esnaf ve Sanatkarlar Şurası kararları açıklandı. 81 ilden esnaf ve sanatkarı bir araya getiren şura sonucunda 13 karar alındı. Tüm Türkiye'deki esnafların ortak sorunlarına çözüm bulunması, taleplerinin dinlenmesi ve mesleğin daha sağlıklı şartlarda icra edilmesi amacıyla gerçekleştirilen şura sonucunda alınan kararlara göre; işyeri açılışları sırasında ustalık belgesi ile ilgili yerel yönetimlerin uygulamalarından kaynaklanan sorunların çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Yine işe başlama ve işi bırakma işlemlerinin Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü'nden başlatılması ve başvuruların elektronik ortamda ilgili kuruluşlara sicil marifetiyle gönderilmesi de kararlar arasında yer alıyor. Esnafın en yakından takip ettiği konu olan prim borçları da şura kararlarına girdi. Buna göre; 22 Mart 1985 – 4 Ekim 2000 tarihleri arasında vergi kaydı olup, SGK kayıtları re’sen yapılmayan esnaf ve sanatkârların geriye dönük SGK prim borçlanması yapabilmesinin önü açılacak.

Esnaf ve sanatkarlığın olmazsa olmazı çırak ve kalfaların eğitim gördükleri Mesleki Eğitim Merkezleri için yeni bir okul yönetimi modelinin geliştirilmesi de gündemde...  Ayrıca çıraklık ve kalfalık eğitimlerinin birleştirilerek çıraklık eğitimi süresinin kısaltılması şura kararlarında öne çıkarn maddeler arasında...

Esnaf ve sanatkârların Türkiye İş Kurumu tarafından verilen Aktif İşgücü Hizmetlerinden etkin şekilde yararlanmasının sağlanması, esnaf ve sanatkârlara yönelik yeni destekleme modellerinin geliştirilmeye devam edilmesi ve mevcut programların etkinliğinin arttırılması, işyeri açılışlarında esnaf ve sanatkârlara yol gösterici nitelikte Coğrafi Bilgi Sistemi'nin kurulması da şuradaki 13 maddelik kararlar arasında bulunuyor.