Sanayi ve ticaret Bakanlığı, KOSGEB aracılığı ile imalatçı esnaf ve sanatkara sıfır faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL'ye kadar kredi kullandıracak. Esnaf ve sanatkara sağlanacak olan kredinin toplam tutarı 125 milyon YTL'yi bulacak.

“Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı” kapsamında sıfır faizli kredi kullanmak isteyen imalatçı esnaf ve sanatkarlar, 20 ağustos tan itibaren Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası'na başvurabilecek. Başvurular doğrudan bankalara yapılacak, ve imalatçı kriterlerine göre KOSGEB tarafından değerlendirilecek. Teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkar ise Kredi Garanti Fonu'na başvurabilecek.

Sıfır faizli kredi, ilk altı ayı geri ödemesiz, üç ayda bir ödemeli 18 ay vade ile verilecek. Programdan faydalanmak isteyenler, esnaf ve sanatkar odasına kayıtlı, kapasite raporuna sahip imalatçılar, KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak kredi alabilecekler

Kredinin yüzde 25'i Doğu ve Güneydoğu illerine, yüzde 25'i kalkınmada öncelikli yörelere, geri kalan bölümü ise diğer bölgelere paylaştırılacak. Kadın girişimcilere ise pozitif ayrımcılık uygulanarak, kredinin üst limiti 30 bin YTL olarak belirlendi.

“Esnaf ve Sanatkara Sıfır faizli Destek Programı”nın daha geniş kapsamlı olan “ Esnaf ve Sanatkar Destek, Değişim ve Dönüşüm Stratejisi Eylem Planı”nın ilk adımı olduğu bildirildi.

Konu ile ilgili olarak içlerinde Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı'nın da bulunduğu dört oda başkanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, bürokratlar ve akademisyenlerin de bulunduğu heyet, Sapanca'da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, söz konusu uygulamanın 30 yıla yayılan bir stratejinin ürünü olduğunu söyledi.