Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, toptan ette KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e indirildiğini açıkladı. Karar sadece toptan satışları için geçerli olunca fiyat indirimi vatandaşın mutfağına henüz yansımadı.

Basında çıkan haberlerin ardından eti daha ucuza yemeği planlayan vatandaş da kasaba gittiğinde umduğunu bulamadı. Çünkü indirim sadece toptan satışlar için geçerli.

Kasap dükkânı işletmecisi Erkan Özkasap, ette yüzde 8 indirim haberlerinin ardından vatandaşların kendilerine gelerek neden et fiyatının düşmediğini sorduğunu söyledi. Özkasap, “Ulusal basında et fiyatları düştü şeklinde haberler çıkıyor. O zaman müşteri de geliyor et fiyatlarımız düştü siz neden indirmiyorsunuz diyor. Burada küçük bir nüans var. O da sadece toptan satış yaptığımız KDV’si düştü. Fiyatlarda düşüş yok.” şeklinde konuştu.

Özkasap fiyatlarda genel bir indirim olmadığını belirtirken üstüne basa basa uyardı “Et fiyatlarındaki indirim sadece toptan satışlarda!”. 

Özkasap, “Et fiyatlarına değil ette uygulanan KDV’de toptan satışlarda yüzde 8 oranında KDV düştü fiyatlarda herhangi bir değişiklik yok. Bu da benden toptan alan lokantacıma yemek sitecime yansıdı. Benden eti alıp ta bir ürün yemek yaparak satan bir KDV daha yaratan kişinin KDV oranını yüzde 8‘den 1’e düşürdü. Yoksa perakende satışlarda bir değişme olmadı. Sadece toptan satış yaptığımız yerlere kestiğimiz faturaları yüzde 8 keseceğimize yüzde 1 keseceğiz. Fiyatlarda da genel bir düşüş yok. “ dedi.

Haber; S. KAŞKIR