Ülke genelinde referandumla ilgili “evet-hayır” tartışıladursun Düzce sanayisinin üzerinde kara bulutlar dolaşmaya devam ediyor. Bazı fabrikaların küçülmeye gitmesi sonucu işçi ve işverenler arasında tedirginliğin hakim olduğu Düzce OSB’de, ekonomik darboğaz gerekçe gösterilerek kapanan fabrikalara yenilerinin eklenmesinden korkuluyor.

Ya kapanıyor ya küçülmeye gidiliyor
“Kalıcı yatırım” olarak bakılan ve görkemli bir törenle Düzce Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ndeki fabrikasının açılışı yapılan büyük bir firmanın kapısına kilit vurmasının yarattığı şok atlatılamadan şimdi de birçok fabrikanın faaliyetini durdurduğu ya da küçülmeye gittiği biliniyor. Özellikle son 2 yılda Düzce sanayisinde yaşanan bu olumsuz gelişmelerin, işçiler gibi işverenleri de karamsarlığa sürüklediği konuşuluyor.

Faaliyetteki fabrikalar olumsuz etkilenir oldu
Düzce sanayisinin can damarı olan OSB’lerden son dönemde kötü haberlerin peşi sıra gelmesi faaliyetini sürdüren firmaları da etkiliyor. Kamuoyunda “kapandı” şeklinde yansıyan bir kombi fabrikasının aslında “küçülmeye” gittiği belirtilerek, “Faaliyette olan fabrikamızda üretimimizde azaltmaya gitsek de çalışmalarımız devam etmektedir.” denildi.

Yanlış algıyı düzelttiler: Kapanmadık
Fabrikanın kapandığı şeklinde bir algı oluşması nedeniyle konuya açıklık getiren söz konusu firma, başka bir ülkede yatırım yapılmasına bağlı olarak Düzce OSB’deki fabrikasında küçülmeye gittiğini bildirdi. Bu durumun “Faaliyete son verildi” şeklinde yansımasının rahatsızlığı içinde olduklarını belirten fabrika üst düzey yöneticileri, “Fabrikamızı kapatmadık, sadece biraz küçülmeye gittik. İşçi sayımızda azaltmaya girdik. Yanlış algıdan kaynaklanan bu yanlışlığın düzeltiyoruz.” diyerek kamuoyunun dikkatini çekti.

Kötü gidişata ‘dur’ denmesi bekleniyor
Öte yandan sanayide söz sahibi olan Düzce TSO ve MÜSİAD başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde kötü gidişata ‘dur’ denmesi için harekete geçilmesi bekleniyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Düzce Sanayi Şurası’nda ele alınan sorunlara yönelik ekonomiye yön veren kesimlerin daha etkili çalışmalar yürüterek, kara bulutları artık dağıtması Düzce sanayisi için büyük önem taşıyor.