Melen Projesi ile suyu İstanbul'a kadar fayda sağlayan Düzce'de su faturalarına yansıyan rakamlar sık sık eleştiri konusu olmaya devam ediyor. 'Dört yanımız su ama en pahalısı bizde!" eleştirilerinin muhatabı olan Düzce Belediyesi'nin Çevre Temizlik Vergisi dışında atık su, bakım ve evsel atık bedelleri olmak üzere farklı kalemlerde ücretler alması bir çok kesimden eleştiri alıyor. Kabarık su faturalarına kızan vatandaşlar, belediye meclisinden yeni düzenleme bekliyor.

 

Keleş: Aradaki farkı tahsil edeceğiz

 

Bu konuyla ilgili bir röportajında Keleş, atık su bedeli için arıtma tesisinin bir bedeli ve maliyeti olduğunu gerekçe göstererek, artezyenden kullanılan suyun atık su olarak kendilerine döndüğü için aradaki farkı tahsil edeceklerini belirtmişti.

 

Keleş, açıklamasında "Su bedelinin içerisinde aynı zamanda atık su bedeli de alıyoruz. İkisini aynı faturada gerçekleştiriyoruz. Normalde 12-13 lira olarak yansıması gereken bir bedeli biz vatandaşlarımızın zorlanmaması için bedeli epey düşürerek faturalara yansıtıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

 

 Keleş ayrıca belediyelerin ekstra hizmetlerinin faturalara yansıtıldığını aktararak, uygulamanın bu kadar dikkat çekmesini yeni olmasına bağlamıştı.

 

Belediyeden açıklama: Sayaca rekor başvuru

 

Bu açıklamaya karşılık su faturalarının yüksek gelmesine bağlı olarak vatandaş ve siyasi cepheden tepkiler azalmazken, Düzce Belediyesi’nden bu kez "su tasarrufu"na yönelik bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, Düzce Belediyesi tarafından aboneler için su kullanımlarında ‘Ön Ödemeli Elektronik Kartlı Su Sayaçları’ devreye girdiği ve bunun için belediyede ‘Kartlı Sayaç Satış Noktası’ oluşturulduğu kaydedildi. Su tasarrufu ve su kullanım bedelini ekonomik olarak değerlendirdiği belirtilen elektronik kart için bir ay içinde 'rekor' olarak nitelendirilerek 700 başvuru yapıldığı vurgulandı. Açıklamada ayrıca 240 liraya abonelere verildiği bildirilen yeni sistemin su faturalarında ortalama yüzde 16 indirim sağladığı bilgisi paylaşıldı.

haber;C.ÜSTÜNER