Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in makamında gerçekleşen ve 2,5 saat süren görüşmede, TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Bakan Çelik’e tarımın sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili ayrıntılı bir sunum yaptı. TZOB Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı görüşmede, Bayraktar, fındıktaki sorunları da Bakan Çelik’e iletti.
 
Görüşmede, serbest piyasada 14 lira 80 kuruşlardan 9 lira 50 kuruşa indiğini belirten Bayraktar’ı dinleyen Bakan Çelik, üretici market fiyat farkına dikkati çekerek, markette 70-80 lira olan iç fındığın, üreticide, kabuklu fındıkta 10 liranın altına düşmesinin haksız rekabet yarattığını, üreticinin mağdur olmamasının kendisi için  önemli olduğunu belirtti. Bu durumda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesini sağlayabileceklerini bildiren Çelik, “gerekirse 50 bin tonun üzerinde fındık alabiliriz. Karadeniz Bölgemiz için fındık önemli. Fındık fiyatlarının düşmesine müsaade etmeyiz” dedi.
 
-Bayraktar; “Fındık Karadeniz için hayati önemde”-
 
Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili açıklamasında, fındığın, Karadeniz Bölgemiz açısından hayati önemde bir ürün olduğunu, ülkeye 2,8 milyar dolar döviz kazandırdığını bildirerek, “Fındıkta üreticinin istikrarlı, makul bir gelir elde etmesi gerekir. Bakan Çelik’in gerekirse 50 bin tonun üzerinde fındık alabiliriz demesi çok önemlidir. Bakanımızın fındıkta kararlı duruşu ve açıklaması üreticimizi memnun etmiştir” dedi.
 
Bayraktar, fındıkta alan bazlı destek miktarının 2015 yılı için 170 lira olarak açıklandığını, bu desteğin devamının çiftçi açısından büyük önem taşıdığını, önümüzdeki yıllarda da alan bazlı desteğin devam etmesi gerektiğini belirtti.
Görüşmeye, Karadeniz Bölgesi temsilcileri Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan’ın aralarında bulunduğu TZOB Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.
 
Bayraktar, görüşmede, tarımın hemen hemen bütün konularında sorunları Bakan Çelik’e aktardı. Şemsi Bayraktar, bu çerçevede, fındığın yanı sıra, tarımın yapısal sorunlarını, planlama ve pazarlama problemleri, girdi maliyetleri, üretici tüketici fiyat farkı, destekler, çiftçi kayıt sistemine giremeyen üreticilerinin  desteklerden ve düşük faizli kredilerden yararlanamaması, tarımın finansmanı, bitkisel üretim ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar, tarım sigortasındaki sıkıntılar ve tarım Bağkur’u prim artışı konularını da dile getirdi.
 
Bakan Çelik de sorunların en kısa zamanda çözüleceğini, bu konuda Ziraat Odaları ile ortak çalışmak istediklerini bildirdi.

Haber;S.KAŞKIR