Düzce TSO’da bir basın toplantısı düzenleyen Ulusal Fındık Konseyi Başkan Vekili ve Üretici Temsilcisi Onur Şahin, 2008 yılının fındığın en zor yılı olacağını söylerken, süreklilik arz eden bir fındık politikası olmamasını da eleştirdi.

 

Yüksek rekolte beklentisine dikkat çekerek Onur Şahin, son günlerde TMO’nun ihalesi ile  fındıkla ilgili tartışmaların başladığını, geçtiğimiz yıllarda da  fındığın karanfilden Çotanağa dönüşürken tartışmaların yaşandığını, her yıl aynı zamanda aynı sorunların konuşulduğunu söyledi.

 

Hiçbir ülkenin bölgesel üstünlüğü olan bir ürün ile ilgili süreklilik arz eden bir politikası olmamasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Şahin, Türkiye’nin tarım ihracatının yüzde kırkını fındığın  oluşturduğunu dile getirerek, kalıcı bir siyaset oluşturulmasının gerekliliğine dikkat çekti.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasadan çekileceğine ilişkin söylentilerin piyasa dedikodusu olduğunu söyleyen  Şahin,  müdahale kurumlarının üreticinin talepleri ve menfaatleri doğrultusunda piyasaya girdiğini, ancak tam fındık sezonu geldiğinde üreticilerin talepleri dikkate alınmadan  TMO’nun fındık satmaya başladığını dile getirdi.

 

Fındık politikasının siyasete yakın ancak fındık coğrafyasına uzak bir lobi tarafından yönlendirildiğini iddia eden Şahin,  Esnaf ve İşadamlarının kurduğu sivil toplum örgütlerinin bu konuda baskı yapması gerektiğini ifade etti.

 

Arz fazlasının büyüklüğü karşısında nasıl fiyatların düşmesinin önleneceği ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Şahin, fındık piyasasına müdahale edilirken 1,2 milyar dolarlık bir harcama yapıldığını, ancak ihracattan devletin eline geçen paranın 4,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Çıkan paranın milletin parası ise giren paranın da milletin kasasına girdiğini söyleyen Şahin, fiyat bir kere düşerse aynı çizgiyi yakalamanın kolay olmayacağını da ifade etti.

 

Şahin Şili’de fındık üretimini teşvik edenlerin fındığı hammadde olarak kullanan Avrupalı şirketler olduğunu savunarak, zaman içinde toplam üretimin talebi karşılayamayacak duruma geleceği için bu teşviklerin yapıldığını sözlerine ekledi.