İstanbul Fındık ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Gören, Düzce Ticaret Borsası tarafından çiftçilere yönelik düzenlenen "Fındık Yetiştiricilik Eğitimi" panelinde konuştu. Birlik olarak görevlerinin fındığın ihracatını sağlamak olduğunu söyleyen Gören, fındığın patronunun çiftçiler olduğunu belirterek, "Üreticinin sorunlarının ortadan kaldırılması, fındığın sorunlarının ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Ürünümüzün sahibi olan çiftçinin ürününe spekülatif hareketler değil, akıllı ve mantıklı bir şekilde yaklaşması gerekir. Son zamanlarda özellikle sosyal medyada bazı paylaşımları görüyoruz. Tabii ki ürünün değeri çok çok önemlidir. Fakat belirli bir dönemde sade ve sadece fiyat odaklı süreç yaşadık. Serbest piyasa modelinden sonra değer olarak fındığın değeri arttı, tüketim olarak tüketimi arttı, ihracat olarak ihracatı arttı. Önemli olan bunun sürekliliğini sağlamak. Bunun sürekliliği ve tüketimi olabilecek mi?" diye konuştu.

“Alt yapı hazırlanmalıdır”

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin 2023 hedefi olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefi belirlediklerini anımsatan Gören, "Türkiye'nin ekonomi kanalı, gelecekteki en büyük hedefi 500 milyar dolarlık ihracattır. Türkiye'de ihracat yapan 26 sektör bulunmakta. Fındık sektörü olarak 2023 hedefimiz 400 bin ton ihracat, 200 bin ton iç tüketimi hedefliyoruz. Yani toplamda 1 milyon ton kabuklu fındığı tüketebileceğimiz, pazarlayabileceğimiz bir altyapının hazırlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

“Tüm paydaşlar bir araya gelerek sorunları çözmelidir”

Fındığın tüm paydaşlarının bir araya gelerek birbirleriyle çatışmadan ortak bir noktada sorunları ve problemleri masaya yatırmaları gerektiğini savunan Gören, şöyle devam etti: "Konuşabilme ortamının yaratılması bana göre sorunların büyük bir bölümünü çözecektir. Masanın etrafında toplanabilmek, konuşabilmek sorunlar varsa birbirimizle paylaşmak ve çözüm mercilerine bunları iletebilmek, onları ikna etmek temel çözüm noktalarından birisidir."

Haber:Y.SEVER