Akçakoca Ziraat Odası ile Fiskobirlik arasında başkanlar aracılığıyla gelişen dayanışmanın bir adımı olarak Oda Başkanı Levent Şahin Başaran, fındığını Fiskobirlik’e teslim ederek teslim tesellüm fişini kurum Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Oktay’dan aldı.

Dayanışma örneği
Aynı zamanda Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi olan Levent Şahin Başaran, fındığını teslim etmesi sonrasında yaptığı açıklamada, “Herkesin bildiği gibi fındıkta hasat bitmek üzere. Bir çok alanda da harmanlama işlemi bitti. ” dedi.

“Fındık hasadı bitmek üzere beklenen rekolteyi göremedik”
Rekolte konusunda bu zamana kadar polemik yapıldığına dikkat çeken Başaran, küllenme ve Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının verimi etkileyeceği yönünde geçtiğimiz nisan ayında yaptığı uyarıları anımsatarak, "Görünen şu ki o günkü beklenen rekolteyi göremedik. Biz devamlı sahadayız. Çiftçilerimizle görüşüyoruz. Temmuz ayının başlarında gördüğümüz fındık çuvala girmedi. Bu çok önemli bir şey fındığın geleceği konusunda. Çiftçinin ürün kaybını diğerlerinin de bilmesi lazım.Bu uyarıyı da buradan yapma ihtiyacı duyuyorum.” şeklinde konuştu.

"Fiyat konusunda son zamanların en kötü dönemini yaşıyoruz"
“Fındığın kötü bir dönemden geçtiğine işaret eden Başaran şunları kaydetti: “Fiyat konusunda son zamanların en kötü dönemini yaşıyoruz. TMO’nun devreye girmesi büyük bir umuttu. Şöyle bir şey vardır. ‘Dağ fare doğurdu’ diye maalesef bu yıl da öyle bir şey oldu. Kesinlikle üreticinin talebi doğrultusunda bir açıklama yapılmadı. TMO’nun fiyat açıklamasından sonra fiyatlar geriye geldi ki maliyette ortadaydı.”

"Fiskobirlik’ten başka çıkış yolumuz yok"
Başaran, fındık üreticisinin gerçek sahibinin Fiskobirlik olduğunu vurgulayarak, “Geçmiş yıllardan beri söylediğimiz ve bu yıl gerçeği gördüğümüz bir konu var o da Fiskobirlik. Üreticimiz Fiskobirlik’e sahip çıkmazsa, sırtını dönerse başka bir çıkış yolu olmadığını bu yıl gördük. Ben bu yıl bir önderlik yapmak ve kendi kurumuma destek vermek için fındığımı Fiskobirlik’e verdim. Ben buradan fındık üreticilerine seslenmek istiyorum. Fındığının en azından yarısını onu da veremezlerse bir ton fındığının 200-300 kilosunu Fiskobirlik’e vermesini talep ediyorum. Bunun yanında Fiskobirlik emanet de alıyor. Ben fındığımın bir kısmını bile Fiskobirlik’e emanet bıraktım. Fındığını emanete bırakmak zorunda olanların adresi Fiskobirlik’tir. Hem kurumuna sahip çıkmış oluruz." diye konuştu.

Başaran, Fiskobirlik hala Dünya devleri firmaların 10 katı büyüklüğünde olduğunu ve halan daha dünyada en büyük marka olduğunu, fındığı en iyi değerlendirmek için Fiskobirlik’e destek vermemiz gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber:C.ÜSTÜNER