Fındığa müdahale bekleyişi...

Karadeniz'in can damarı fındık, sezon başından itibaren inişe geçen fiyatıyla üreticilere adeta karalar bağlattı. 15 liradan 7 liraya kadar rekor bir inişe sahne olan fındık fiyatları konusunda üreticiden ziraat odalarına kadar bir çok kesim tarafından aylardır yapılan çağrılara karşılık henüz müdahaleye dönük somut bir adım gelmedi. Geçtiğimiz hafta Düzce'de toplu açılışlar gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, Düzceliler'e seslendiği konuşmasında, "Fındık fiyatlarıyla ilgili sıkıntılarınızı biliyorum, bu sıkıntının aşılması için de arkadaşlarımıza talimat verdim. Gerekli çalışmalar yapılır, ama hiçbir zaman fındık üreticimizi üzmeyiz." demişti. Şimdi, süt fiyatlarında yaşanan düşüş üzerine kısa sürede Et ve Süt Kurumu'nu devreye sokarak krizin önüne geçen devletin, aynı uygulamayı TMO aracılığıyla fındık için de yapması ısrarla bekleniyor. Yeni hasat dönemine 3 ay gibi bir süre kala hala 2015 ürününü emanette bekleten Düzceli fındık üreticileri, daha bir kaç gün öncesine kadar düşük fiyattan sorumlu tuttukları fabrika önünde eyleme giderek mağduriyetlerine dikkat çekmeye çalıştı.

Savaş baltaları çekildi

Diğer yandan önce Fiskobirlik ardından da TMO'nun devreden çıkması ile serbest piyasa koşullarına bırakılan fındık konusunda savaş baltalarının çekildiğini gösteren açıklamalar da geliyor. Ziraat odaları, yabancı bir firmanın fındık alımında tekelleştiği için fiyatları istediği gibi yönlendirdiğini savunurken, Fındık İhracatçıları Birliği ise fındık fiyatındaki gerilemeden ziraat odalarını sorumlu tutuyor. Tüm bu açıklamaları dikkat ve endişe ile takip eden üreticiler ise aylardır 'Fiyat artacak' umudu ile bekliyor. Geçen yılki fiyatları mumla arayan üreticilerin yüreğine su serpecek bir açıklama ise Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nden geldi.

"Fındık alımı yapma konusunda yetki aldık"

Gübre fiyatlarındaki indirime yönelik Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı basın toplantısında birlik olarak yönetimden fındık alımı yapma konusunda yetkinin alındığı açıklandı.

Konuya ilişkin konuşan Türkiye Tarım Kredi Genel Müdürü Ayhan Karayama, ortaklarının 200 bininin Karadeniz'de fındık üreticisi olduğuna işaret ederek, fındıkla ilgili zaman zaman spekülatif söylemlerin bulunduğunu anımsattı. Karayama, şöyle devam etti: "Biz ortaklarımıza fiyat düşüşlerinden olumsuz etkilenmemeleri için sahip çıkmak durumundayız. Bu sebeple yönetim kurulumuzdan gerekirse fındık alımıyla ilgili çalışmaları yapabilmek için de yetki aldık. Piyasadaki gelişmelere göre eğer üreticilerimizi mağdur edecek bir fiyat gelişmesi sürdürülürse, biz üreticilerimizden Toprak Mahsulleri Ofisi ile diğer ilişkili kuruluşlarla iş birliği içinde fındık alımı yapma konusunda da idare olarak şu anda yetkiliyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde üreticilerimizin bu sorunlarına da çözüm olacak bir çalışmanın içinde olacağız."

Bakan Çelik de fındıktaki dalgalanmanın üreticinin lehine ve piyasa şartlarına gelmesi konusunda Tarım Kredi yönetiminin aldığı bu kararın son derece önemli olduğunu söyledi.

Haber:C.ÜSTÜNER