Fındık, "altın" yılını yaşıyor. Karadeniz'de fındık hasat sezonunun tamamlanmasının ardından pazara 10 liradan inen kabuklu fındığın kilogramı, 3 lira artış göstererek 13 liraya yükseldi. Rekolte azlığı ve üreticinin pazara az miktarda fındık indirmesi, fiyatı yükseltmeye devam ediyor. Ancak üreticinin 15-20 TL beklentisi pazarda istenilen hareketliliği sağlamıyor. Eylül ayında okulların açılacak olmasıyla birlikte pazara bol fındık inmesini bekleyen tüccarların depoları yine boş kaldı.

Yeni eğitim öğretim yılı ile birlikte ihtiyacı olanlar fındığı azar azar pazara getirdi. O dönem haftayı 12 lira 50 kuruş ile kapatan fındığın fiyatı hafta başında 12 lira 75 kuruş ile açılmıştı. Düzce Ticaret Borsası'nda kabuklu tombul fındık fiyatı bugün itibariyle 13.25’ten işlem gördü. Tüccarların umutları da yaklaşan Kurban Bayramı'na kaldı. İlerleyen günlerde de fındık fiyatlarında dalgalanmaların devam edeceği ancak ciddi bir düşüşün yaşanmayacağı bekleniyor. Kurban bayramından sonra fiyatlarda yükselişin devam edeceğini, yılbaşına doğru ise üreticinin istediği rakamlara ulaşacağı söyleniyor.

Yetkililer ise üreticilerin sabırlı olmalarını “düşecek” endişesi ile fındığı pazara indirmemeleri, İhtiyaçları kadar azar azar satmalarını tavsiye ediyor.

 

 

Haber: S.KAŞKIR