Fındıkta kara bulutlar dağılmıyor! Serbest piyasa koşullarında fiyatı belirlenen fındık, bir kez daha dibe vurdu! Düzce Ticaret Borsası’nda haftanın ilk günü fındığın net fiyatı 9.25’e kadar geriledi.

Kötü gidişatın devam ettiği fındık fiyatları konusunda Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk   Öncü Haber mikrofonuna açıklamalarda bulundu.

“Fiyatlar daha da gerileyecek”
Öztürk, çiftçilerin yeni tarım yılını kutlayarak bereketli bir yıl geçirmeleri temennisiyle başladığı konuşmasında fındık fiyatlarının düşmesindeki sebepleri açıkladı. Karanfil sayımının yüksek çıkması sebebiyle fiyatların daha da düşeceğini belirten Öztürk: “Fındık fiyatlarının şu an 2017 yılı ürününün karanfil sayımının yüksek çıkmasının sonucu düştüğünü gördük. Tahmin ediyoruz ki fiyatlar daha da gerileyecek. Çiftçilerimiz de bize sürekli geliyor, “Eylem yapalım, devletin müdahale etmesi gerekiyor.” diye. Biz Ziraat Odası olarak OHAL’den dolayı böyle bir girişimde bulunamayacağımızı kendilerine söyledik. Kesinlikle böyle bir girişimin içerisinde olmayacağız. Ayrıca Doğu Karadeniz’den itibaren bir eylemin yapılacağı duyumunu da aldık. Çiftçilerimizin arasında bu düşüşten itibaren büyük bir tedirginlik var.”
dedi.

“Devlet artık müdahale etsin!”
2017 yılının fındık açısından bol, ancak kazanç açısından düşük olacağını kaydeden Öztürk, devletin artık müdahale etmesi gerektiğini belirterek “Bir denge olsun” dedi ve şu ifadelerde bulundu:

“2017 yılında bir doğal afet olmazsa karanfil sayımlarının çok yüksek olduğu belirgin bir gözle ortaya çıktı. Bu da fındığın fiyatının düşük olacağını gösteriyor. Bize bakanlıktan ziyarete geldiklerinde fındığa mutlaka devletin müdahale etmesi gerektiğini söyledik. Hükümetin görevi fındık çok olduğunda müdahale alımı yapmak, az olduğunda piyasaya fındık sürüp fiyatı yükseltmemek. Biz 20 TL olsun istemiyoruz ama 8 TL’ye de düşmesin. 14-15 TL olsa bizim çiftçimiz memnun kalır. Biz sadece denge istiyoruz.”

“TMO alım yapmayacak”
AK Parti’den gelen “TMO devreye girecek” açıklamasının atıfta bulunan Öztürk, TMO’nun asla devreye girmeyeceğini vurguladı. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, şöyle konuştu:

“Sayın il başkanı ve milletvekillerimiz tarafından bir istişare içinde açıklama yapılırsa daha uygun olacağı görüşündeyim. Çünkü hükümetin fındık alım politikası yok. Önümüzdeki yıllarda da fındık alım politikası yok. Bize TMO yetkilileri, Hikmet Bey’in açıklamasından bir ay önce ziyaretimize geldiklerinde lisanslı depoculuğa tekrar geçilmesi için çalışmalar yaptıklarını anlattılar. Fındık alımıyla ilgili bir şey söylemediler ve böyle bir programlarının olmadığını açık açık beyan ettiler.”
“Bu günah çiftçinin sırtına atıldı”

Ziraat Odası olarak lisanslı depoculuğa sıcak baktıklarını belirten Öztürk, “Lisanslı depoculuk sistemi Düzce’de daha önce denendi. Bu günah çiftçinin sırtına atıldı. “Çiftçi getirip fındığı vermedi” denildi. Oysa işin gerçek yüzü şöyle, lisanslı depoculuk Düzce’de başladığı tarih Kasım ayıydı. Çiftçi zaten fındığını eylül ve ekim aylarında satar elinden çıkarır ya da emanete verir. Bu kasım ayında faaliyete geçtiği için o sene fındık verilmedi. Bir sonraki yıl da rekoltemiz çok düşüktü. Bu yüzden lisanslı depoculuğa verilmediği için başarısız gibi göründü. Biz lisanslı depoculuğa Ziraat Odası olarak sıcak bakıyoruz.” dedi.

Milletvekili Keşir’e sitem etti
Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, AK Parti Milletvekili Ayşe Keşir’in, “Tarım Bakanımızı Düzce’ye davet ettim, çiftçilerle buluşturacağım.” açıklamasını da hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Seçimden önce Sayın Ayşe Keşir Hanım geldi. “Ben Düzce’ye geldiğimde Ziraat Odası’na uğramadan Ankara’ya dönmeyeceğim.” dedi. Geçen gün gazetede gelmediği halde Tarım Bakanımızı Düzce’ye çağırdı ve ‘Tarım bakanımızı Düzce çiftçisiyle buluşturacağım.’ dedi. Ben buna çok üzüldüm. 26 bin üyesi bulunan Düzce Ziraat Odası, her türlü donanıma sahiptir. Gerekli tüm belge ve bilgiyi kendilerine aktarabiliriz. Ziraat Odası ile faaliyete geçilirse daha iyi randıman alacaklarını düşünüyorum.”

“Fındık geçim kaynağı olmaktan çıkacak”
Fındık üretim maliyetinin artacağını da sözlerine ekleyen Öztürk, “Mazot geçen sene yüzde 35 arttı, gübre fiyatları yüzde 25 oranında arttı. Bizim maliyetimiz geçen sene 9 TL kadardı, bu sene 12-12,5 TL’ye kadar maliyet çıkacak. Bu yüzden fındık da Düzce’de geçim kaynağı olmaktan çıkacak gibi görünüyor. Üzülerek gözlemliyoruz.” dedi.

5 Mart son gün! Yüzde 50’sini devlet destekliyor
Son olarak, TARSİM hakkında da çiftçileri bilgilendiren Öztürk, fındıkta verim düşüklüğünün de sigorta kapsamına alındığının müjdesini verdi.

Öztürk, “Çiftçilerimiz geçen yıl fındıklarını TARSİM Sigortası yaptırdı. Bu sene yaptıran kişi sayısı çok az. Geçen yıl verim düşüklüğü kapsamı poliçelerde yoktu. Çiftçilerimizin burada bilgi eksikliği var. Bu sene verim düşüklüğü olmadığı için rağbet etmiyorlar. 2017 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile verim düşüklüğü de sigorta kapsamına alınmıştır. Bununla ilgili 5 Mart son gündür. Çiftçilerimiz ÇKS Kayıtlarını yaptırarak TARSİM Sigortalarını yaptırsınlar. Yüzde 50’sini zaten devlet