Bu yıl ilk defa resmi olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan fındık rekoltesinde ciddi düşüş olduğu tespit edildi. Rekolte tartışmalarının önüne geçmek adına sadece bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar doğrultusunda belirlenen tahmini fındık rekoltesinde yüzde 40 düşüş olduğu belirlendi. Geçen yıl 646 bin ton olarak belirlenen fındık rekoltesi, bu yıl 468 bin tona düştü. Açıklanan rekolte don afetinin yaşandığı 2014 yılı rekoltesinden de aşağıda olduğu ifade edildi.

Türkiye’deki rekolte düşüşünün nedeni

Türkiye’de en fazla rekolte düşüşü 115 bin 203 ton ile Ordu olurken, Ordu’yu Giresun takip etti. Türkiye’deki fındık rekoltesinin düşüşündeki neden; doğal afetlere, küllenme hastalığına ve bahçelerdeki bakımsızlığa bağlandı. Mart ve nisan ayında yaşanan don afeti, fırtına ve aşırı yağmurun bölgede fındığı olumsuz etkilediği bildirildi. Fındık rekoltesini etkilen diğer faktörler ise küllenme hastalığı ve bahçe bakımsızlığı olarak tespit edildi.

Ayrıca, temmuz ayının ilk haftasında yaşanan sel ve heyelan afeti nedeniyle de fındık rekoltesinde bir miktar düşüş yaşanmasının tahmin edildiği bildirildi.

Dünya üretiminde de düşüş var

Öte yandan alınan bilgilere göre, fındık üretimi gerçekleştirilen İspanya, İtalya ve Gürcistan gibi ülkelerin fındık rekoltesinde de düşüş yaşandığı ortaya çıktı. Alınan bilgilere göre; bu yıl fındık üretiminde İspanya’da yüzde 45’lik, İtalya’da yüzde 50’lik ve Gürcistan’da yüzde 60’lık düşüş yaşanıyor. (kaynak:orduolay)