Geçtiğimiz ay 6 lira 60 kuruştan satışa sunulan fındık 50 kuruşluk düşüşle şuan 6 lira 10 kuruştan satılıyor.

Karadeniz Bölgesinin en önemli tarım ürünü olan ve yüz binlerce insanın geçim kaynağını oluşturan fındık fiyatı düşüşe geçti. 5,5 liradan sezonu açan fındık, rekoltenin azlığı ve üreticinin pazara az miktarda ürün indirmesi nedeniyle 6 TL 600 kuruşa kadar çıkmıştı.

Ancak fındık 2014 yılına düşüşle girdi. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Sezon başından bu yana fındık üreticilerine özellikle emanete fındık vermeyin şeklinde telkinlerde bulunmalarına karşın üreticilerin fındığını emanete verdiğini bunun da fındık fiyatlarını düşürdüğünü söyledi.

Öztürk, Türkiye tarafından Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen fındıkta insan sağlığına zararlı aflatoksin maddesine rastlandığını iddiasının da fındık fiyatlarının etkilediğinin altını çizdi.

Öztürk, “Fındık fiyatı 6.600’den,6,100’e kadar düştü. Öncelikle emanete verilen fındıklardan kaynaklandığını düşünüyoruz. Bir türlü çiftçilerimizi defalarca basında duyurmamıza rağmen bir türlü bunu önleyemedik. Bu konuda kendimizi başarısız görüyoruz. Bir de Türk fındığında alfatoksin var haberi de olumsuz etkiledi. Fındık fiyatların gerilemesine neden oldu.”dedi.

Fındık fiyatları ile ilgili en doğru tahminin önümüzdeki aylarda yapılacak karanfil sayımının ardından yapılacağını belirtti.

Öztürk, “Bundan sonra şubat ayında karanfil sayımında rekolte tahminin düşük çıkması fındık fiyatının bu seviyelerde devam edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

Öztürk, 2013 yılında meydana gelen dolu olayları nedeniyle fındık ürününde yaşanan kayıplar gibi yeni çiftçi mağduriyetlerin yaşanmaması için başta fındık üreticileri olmak üzere çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları büyük önem arz ettiğinin de altını çizdi.

Öztürk, “2013 yılında yaşadığımız dolu afetinde birçok çiftçimiz zarar gördü. Bunun için 2014 yılında dona, dolu yangına karşın sigortalarını mutlaka yaptırması gerektiğini tavsiye ediyoruz. Sigortanın son günü 5 Mart bunu da hatırlatmak istiyorum. “dedi. 


Haber: S. KAŞKIR