Fındık sezonu başladı. Üretici tartlaya girdi ve fındığını toplamaya başladı. Bu yıl havaların da yağışlı gitmesi nedeni ile geç olgunlaşan fındığın bu yıl hakettiği değeri bulmasını istiyor.

Düzce Valiliği bünyesinde oluşturulan Mevsimlik Tarım İşçilerini İzleme Kurulu’nun gezici fındık işçilerine verilecek fiyatı 15-16 yaş arasındaki işçilerin günlük asgari 24 TL, 16 yaş ve üzeri işçilerde ise asgari günlük 28 TL olarak belirlemesinin ardından üretici artık çuvala giren fındığın ne kadara satılacağı konusundaki tereddütlerin giderilmesini istiyor.

Şu anda tüccar 5 TL 50 kuruştan fındık alımı yaparken, tüccar bu fiyatın fındıkların satılması ile birlikte düşeceği kanaatinde. Üretici ise şuanda alınan fiyatın da yeterli olmadığını ve fındık rekoltesinin bu yıl düşük olmasından dolayı mevcut fiyatın kendilerine hiçbir getirisinin olmadığını beyan ediyorlar.

Bu yıl fındık rekoltesinin Türkiye genelinde 400 bin ton civarında olacağının açıklanmasının ardından fiyatın mevcut piyasanın çok üzerinde olacağı söylentileri ile umutlanan üretici, fındık tüccarlarının fiyatın önümüzdeki günlerde düşeceği yönündeki görüşlerinin ardından düşünmeye başladı.

Yetkililer ise bu yıl fiyatın geçtiğimiz yıllara göre daha iyi olacağını ifade etmişlerdi. Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu, daha önce yaptığı açıklamada bu yıl rekoltenin düşük olmasından dolayı fiyatın en az 5 TL 50 kuruş olacağını ifade etmişti. Karslıoğlu üreticiye de uyarılarda bulunarak fındığı ihtiyacı kadar satmaları gerektiğini ve geri kalan fındığın pazara indirilmemesi gerektiğini vurgulayarak fiyatın artmasını beklemeleri tavsiyesinde bulunmuştu.

Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk de daha once yaptığı açıklamada Karslıoğlu gibi fiyatın 5 TL 50 kuruş civarında olmasının beklediklerini ve devletten yapılacak olan destekle de üreticinin eline kilo başına 7 TL geçeceğini ifade etmişti.

Bu açıklamalar ışığında fındık üreticisi fiyatın 6 TL’nin üzerinde olmasını beklerken fiyatın düşmemesi gerektiği kanısında görüş bildiriyor. Bu yıl FİSKOBİRLİK’in piyasaya girip girmeyeceği konusundaki belirsizliğin yanı sıra TMO’nun da piyasadan çekilmesi fındığın serbest piyasada kalmasına neden oluyor. Üretici de serbest piyasada fındığın değerinin çok altında alınacağını ifade ediyor.

Haber; R. BAL