Fındık Üreticileri, 2008 yılı fındık hasadı için fındık bahçelerine girmeye başladı. Kendilerini bir yandan hasat çalışmalarına veren üreticiler, bir yandan da hala açıklanmayan fındık fiyatını bekliyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık fiyatının açıklanması için 15-20 Ağustos gibi görece geç bir tarihi öngörmesinin nedeni olarak, önceki yıllarda alımları gerçekleştiren Fiskobirlik gibi bir kooperatif yapısına sahip olmaması gösteriliyor. Fiskobirlik üyelerinin ürünlerini değerlendiren bir kuruluş gibi faaliyet gösterirken, Toprak Mahsulleri Ofisi piyasada oluşan fiyatlar nedeniyle üreticilerin zarar görmesinin önüne geçmeye çalışan bir müdahale kurumu niteliği taşıyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin henüz 2008 yılı fındık fiyatlarının kesinlik kazanmaması nedeniyle piyasaya müdahale etmediği, fiyatların oluşmasının ardından duruma göre vereceği fiyat ile bir piyasa düzenlemesi yapacağı değerlendirmesi yapılıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi, rekoltenin yüksek beklenmesi nedeniyle erkenden açıklayacağı müdahale fiyatının, müdahale için ayıracağı kaynağın oldukça fazla gerçekleşmesine neden olması endişesini taşıyor.

Fındık fiyatı piyasada düşük oluşursa TMO'nun destekleme alımında oluşacak görev zararı büyüyecek. Ancak fiyatın yüksek oluşması durumunda üreticilerin bir kısmı fındığını satmayı tercih etmesi ve Piyasa fiyatı ve müdahale fiyatı arasındaki farkın az olması nedeniyle görev zararı düşük olacak.

Üreticiler ise, fındığın fiyatının bu kadar geç açıklanmasının işçi maliyetlerini düzenlemek açısından kendilerini güç durumda bıraktığını belirterek, fiyatın ürün çuvala girdikten sonra değil, üreticinin tarlaya girmeden belirlenmesi gerektiğini savunuyor.