Üretici bunu beklemiyordu

Fındığın bu sezon 9 liraya kadar gerilemesi yüzünden adeta şok yaşanan üreticiler, geçmiş yıllardaki fiyatları mumla arar oldu. Fındık hasadının başladığı Ağustos ayından bu yana 'artar' umuduyla ürününü satmayıp bekleten üreticiler, bu kadar büyük bir düşüşle karşılaşacağını tahmin etmiyordu. Artık ilk iş olarak Ticaret Borsaları'nda fındık fiyatlarının durumunu kontrol ederek güne başlayan çoğu fındıkçı aile, beklemekten yorulsa da fındığını satmamakta diretiyor.

 

Belediye Başkanının fındık mücadelesi

Düzce gibi geçimini fındıkla sağlayan üreticilerin yoğun olduğu diğer Karadeniz illerinde kötü gidişatın yarattığı olumsuzluklara bir 'dur' demek için kafa kafaya verilmeye devam ediliyor. Düzce'de üreticilerin isyanına karşılık 'fiyatı artacak', 'sabredin', 'ürününüzü satmayın', 'sorumlu tüccar değil, ziraat odaları' söylemleri dışında somut bir adım atılmazken, Girusun'da Belediye Başkanı Kerim Aksu, STK ve sektör temsilcileri ile fındıkta yaşanan sorunları masaya yatırıp ortak hazırlanan çözüm önerilerini okudu. Atatürk Meydanı’nda yapılan toplantıya, STK temsilcilerinin yanı sıra üreticiler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

 

Tüm ilgili kesimler çözüm için buluştu

Belediye Başkanı Kerim Aksu, üretici, esnaf, sanayici, ekonomi, kısacası fındığın etkilediği tüm kesimlerinin temsilcileri ile hazırladıkları tespit ve önerileri, bütün siyasi partilere iletmek, kamuoyu ile paylaşmak amacında olduklarını, ortaya koydukları önerileri buradan dünyaya haykırdıklarını söyledi.

 

"Sadece desteğe mahkûm etmenin büyük bir haksızlık!"

Aksu, “1930’lu yıllarda Giresun’da 30 Ağustos ta ‘Fındık Bayramı’ yapılırdı. Yeniden fındığımızın gerçek değerine ulaşmasını sağlayıp, bayram yapmak istiyoruz.” dedi.

Ortak hazırlanan metni okuyan Belediye Başkanı Kerim Aksu, şunları kaydetti: "Fındık fiyatlarındaki istikrarsızlık, iniş ve çıkışlar altın değerindeki ürünümüzü ve üreticisini zora sokmuştur. Türkiye’nin hiç bir girdi olmadan 2 milyar dolar döviz geliri sağlayan tek tarım ürünü olan fındık ve üreticisi sahipsizliğe, yalnızlığa ve adeta kaderine terk edilmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluşuna, gelişmesine en büyük kaynağı sağlayan fındık ve fındık üreticisini sadece Doğrudan Gelir Desteği'ne mahkûm etmenin büyük bir haksızlık olduğuna inanıyoruz.

 

"Üretici serbest piyasanın çarklarına terk edildi"

Fındıkta birkaç tane yabancı büyük alıcının egemen olduğu dünya piyasası karşısında üretici örgütsüz ve serbest piyasanın çarklarına terk edilmiştir. Fındık serbest piyasaya bırakılmayacak kadar özel bir üründür. Bu altın değerindeki, mucize besin kaynağı fındığın en büyük üreticisi (yüzde 70) Türkiye’dir. Fındıktan elde edilen gelirin bir bölümünün üreticinin, sanayicinin ve sektörün gelişmesine aktarılması, bir hakkın teslimi olacaktır.

 

"Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalı"

STK ve sektör temsilcileri ile yaptığımız toplantı sonunda alınan ortak kararlar şöyledir;

* Fındık üreticilerinin 1938 yılında kurduğu bir dünya markası olan FİSKOBİRLİK, bu doğrultuda gerçek kooperatifçilik statüsüne kavuşturulmalıdır.  Yeniden üreticinin güçlü örgütü olması sağlanmalıdır.

* Giresun Ticaret Borsası tarafından dünyada ilk olacak Fındık Lisanslı Deposu  ve Spot Borsası teşvik edilip yaygınlaştırılmalıdır.

* Birçok sektörde olduğu gibi Fındık Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu oluşturulmalıdır.

* Dünya piyasalarında Türk fındığının egemen olabilmesi için kalite ve fiyat istikrarı sağlanmalıdır. Bunun için yüksek rekolte yıllarında arz fazlasını depolayacak, düşük rekolte yıllarında stok fındığı devreye sokacak bir yapı oluşturulmalıdır."

 

Haber:C.ÜSTÜNER