İşçi Partisi yöneticileri fındık toplamak için Doğu ve Güneydoğu illerinden Düzce'ye gelen mevsimlik işçileri Akçakoca'da ziyaret etti. Yönetim kurulu üyeleri ve Akçakoca ilçe yöneticileri ile Beyören Köyü'nde Urfa Ceylanpınar ve Mardin Kızıltepe’den gelen işçilerle biraraya gelen İl Başkanı Fethi Sönmez, fındık ve fındık işçilerinin sorunlarıyla ilgili değerlendirmede bulundu.


Fındık işçisinin ortaçağ koşullarında ezildiğini öne süren Sönmez, şu sorunları sıraladı:


1- AK Parti Hükümeti FİSKO birliği çökertti. Üretici tüccarın eline bırakıldı. Türkiye’de fındık piyasası tamamıyla yabancıların eline geçmekte. Hükümet geçici olarak borç parayla üreticiye destekleme yapmaktadır. Sıcak para girişi durduğunda üretici kendi başına kalacaktır.


2 -Bu yıl özellikle Doğu Karadeniz bölgesindeki don olayı nedeniyle rekolte düşüktür. Fındık fiyatı piyasada on liranın üzerine çıkmıştır. Üretici daha da çıkmasını beklemektedir. Devlet fındığa sahip çıkarak hak ettiği taban fiyatı verirse hem üretici hem işçi hem de döviz girdisiyle Türkiye kazançlı çıkacaktır. Mevcut uygulamada uluslar arası büyük tekeller kazanmakta; Türk çiftçisi, Türk işçisi ezilmekte. Türkiye kaybetmektedir.


3- Düzce Valiliği mevsimlik fındık işçi ücretleriyle ilgili komisyon toplayarak bir karar almıştır. Ücretler en az 38 lira ve 12 saat çalışma öngörmektedir. Fındık işçileri bu fiyata çalıştırılmakta ve ücretlerinin 4 lirasını da aracı elçiye vermekte. Yol paraları ve yemek masrafları da hesaplandığında işçiler boğaz tokluğuna çalıştırılmaktadır. Valilik bu tavrıyla kölelik sistemini resmileştirmektedir.


4- Konuştuğumuz işçiler buraya çaresizlikten gelmiştir. Memleketlerinde toprakları yoktur.Hükümet Suriye’de savaşı kışkırtarak binlerce Suriyeli'ye kapıları açmıştır. İşçiler ‘Biz aslında inşaatçıyız. Ancak çok Suriyeli geldi. Devlet onların her ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca çok az paraya piyasada çalışıyorlar. Biz iş bulamıyoruz’ diyor. Kendi halkını perişan ederek, ABD hesabına başka ülkelere tuzla koşan bu iktidardan öncelikle kurtulmak ve kendi ülkesine halkına sahip çıkan bir milli hükümet kurmak mecburiyet haline gelmiştir.”