Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk fındık ürününün ana zararlısı olan fındık kurdunun beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar verdiğini açıkladı.
Fındık mevsiminin yaklaşması sebebiyle çiftçileri uyaran Öztürk, mücadelenin sırlarını ve önemini paylaştı.

Böceklerin, hava sıcaklıkları 20 dereceye erişene kadar uçamadığını ve aynı ocak üzerinde beslenmek zorunda kaldıklarını belirten Öztürk, bir çift böceğin 160 meyvede beslenme zararı yaptıklarını ve yaklaşık 40 yumurta ile 200 meyveye zarar verdiklerini açıkladı.

Doğada yaşanan bu gelişmenin fındık üzerinde zarar oluşturduğunun altını çizen Başkan Öztürk, olayın ekonomik boyutuna da dikkat çekti.

Fındıkta oluşacak olan yüksek ekonomik zarar nedeniyle zararlı fındık kurdu karşısında hazırlıklı olma gerekliliğinin altını çizen Ziraat Odası Başkanı, sahil kesimler için 12 Mayıs, orta kesimde 19 Mayıs ve yüksek kesimde ise 26 Mayıs tarihinden itibaren mücadeleye başlanması çağrısında bulundu.

İlaçlamaların sahil, orta ve yüksek kesimde, bir haftalık süre zarfı içerisinde bitirilmesi gerektiğini vurgulayan Öztürk, bu savaşta olumlu sonuç almak için de önerilerde bulundu.

İlaçlamanın etkisini arttırmak için çiftçilerin beraber hareket etmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Öztürk, bu kapsamda güç birliğinin altını çizdi.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU