Fındık üreticileri, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in açıkladığı kademeli fiyatı beğenmedi. Fiyatı öğrenen üreticiler adeta şokta...

Açıklanan müdahale fiyatını nasıl bulduğunu sorduğumuz üreticilerden biri, “fiyatı duyduğum zaman şoka girdim” derken, bu fiyatın Giresun tipi tombul fındığa verildiğini, Düzce'de gerçekte bu fiyatın bu rakamın altında olacağını söyledi. Bu sene kuraklık nedeniyle randımanın da düşük gerçekleşeceğini söyleyen üreticiler, tüccarın 2,4 YTL civarında fiyat verdiğini, açıklamanın bu fiyatı yerinden oynatacak bir miktar olmadığını dile getirdiler.

Gübre ve işçilik maliyetlerinin geçtiğimiz seneye göre oldukça yükseldiğinden de şikayet eden fındık üreticileri, gerek işçilere ve tüccara, gerekse bankalara olan borçlarını ödedikten sonra ürün bedelinden bir şey kalmadığını, hatta ürünün yeterli olmaması ihtimalinin bile bulunduğunu ifade ettiler. Fındık tarlasında çalışırken görüşünü sorduğumuz üreticilerden biri “ işçiler çalışıyor, işleri bitmek üzere.. Türkiye'nin bir ucundan ekmek parası için buraya gelen bu insanları evlerine nasıl göndereceğimi düşünmekten uyku uyuyamadım” dedi.

Bir başka üretici ise,“fiyatı fındık tarlasında iken ağabeyimin ettiği bir telefon ile öğrendim. Moralim o kadar bozuldu ki, tarlada çalışmayı bırakıp evime gittim. Hayal kırıklığımız tarif edilebilir gibi değil” diyerek sıkıntılarını anlattı. Bir başkası ise, “bu fiyat ile artık fındığınızı toplamayın, boşuna masrafa girmeyin” denilmek istendiğini belirtirken, üreticileri ziyaret eden Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mahfi Tavlı, fiyatların TMO'da da açıklananın çok altında gerçekleşeceğine işaret etti. Tavlı, hükümetin tüm tarım branşlarında üreticinin mağdur olmasına neden olan politikalar izlediğini de savundu.

Üreticilerin sıkıntısı, Doğu ve Güneydoğu illerinden fındık toplamak için Karadeniz Bölgesine gelen işçileri de rahatsız etti. Bir fındık tarlasında ekip şefi olarak çalışan Abdurrahman Düz, “ zaten kazandığımızın bir bölümünü yol parası olarak harcıyoruz. Fındık fiyatlarının açıklanması ile üreticinin düştüğü sıkıntıyı biz de bire bir yaşıyoruz. Geriye dönecek para bulamama endişesi arkadaşlar içinde oldukça yaygın” şeklinde konuştu.

Yaşlı bir üretici, bankalardan kredi aldığını, tüccara borcu olduğunu söylerken “Bunalıma girdim, ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Bize bunu nasıl reva gördüler? Beklentimiz en az 5,5-6 YTL fiyat açıklanacağı şeklindeydi. Fiyat açıklanınca inanmak istemedim” dedi.

Üreticiler, fiyatın zaten geç açıklandığını, bu kadar beklendikten sonra açıklanan fiyatın tatminkar olacağına ilişkin bir beklentilerinin de olduğunu, tüm beklentilerinin hayal kırıklığı ile sonuçlandığını dile getirdiler. Gergin oldukları gözden kaçmayan üreticiler, konuşurken hükümete ve siyasetçilere kızgınlıklarını dile getirmekten de geri kalmadılar.