Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi olan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, yazılı bir açıklamayla fındığın son durumunu değerlendirdi.

Fındık ve üreticisi tekelin yemi oldu
Hükümetin gelişen şartlara ilgisiz kaldığını söyleyen Başaran, fındık ve üreticisinin tekel olduğu ilan ettiği ifade edilen firmanın yemi olduğunu savundu. Söz konusu firmanın yalnız olmadığını kaydeden Başaran’ın eleştiri bombardımanından tüccarlarda payına düşeni aldı.

El parasıyla sermaye yapan sözüm ona ihracatçı, tüccar, fabrikacı olduğunu iddia eden fırsatçı ve rantiyeci grup…
Başaran, tüccarlara ilişkin eleştirilerini “Dünyada üretimde mutlak üstünlüğü olan bir üründe marka olma yolunda ilerleyemeyen, nihai ürün üretmekten aciz, ticari kabiliyetten yoksun, el parasıyla sermaye yapan sözüm ona ihracatçı, tüccar, fabrikacı olduğunu iddia eden fırsatçı ve rantiyeci grup, bu tekelci ile beraber hareket etmektedir. Tüm bunlar gizli olmayıp ayan beyan kamuoyunun gözü önünde yapılırken halen daha hükümetten ses çıkmamaktadır.” şeklinde ifade etti.

Fındık fiyatlarının son durumuna en çok sesi fındığını emanete verenlerin çıkardığını aktaran Başaran, tekel olarak ifade ettiği firma kadar üreticiyi suçladı.

Kumpastan çıkmanın yolunu sıraladı
Fındık üreticisine yapılanın “kumpas” olduğunu söyleyen Başaran 5 maddede üreticiye çıkış yolunu sıraladı. İşte Başaran’a göre çıkış yolu,
1-Öncelikli olarak devletin bu işe el atması, yasalara aykırı olarak oluşan tekelleşmenin bir an öne önün geçmesi,

2-Üreticinin ürününe gelecekte sahip çıkması adına bugün bile kendi alanında dev bir yapıya sahip olan doğru yönetildiğinde 10 tane Ferrero olan Fiskobirlik’e sahip çıkmalı;

3-Fiskobirlik yöneticilerinin akıllarını başlarına devşirerek üreticinin yanında olduğunu gösterecek çalışmalar yapması,

4-Üreticilerin sorumlu hareket ederek ve asıl gücün kedilerinde olduğu bilinciyle özellikle emanete fındık vermemeleri,

5-Rekabet kurulunun her şey bu kadar açık ve seçik ortadayken tekelleşmeye karşı gerekli müdahaleyi yapması gerekmektedir.