Yaklaşan hasat mevsimiyle birlikte tarım işçilerinin de asgari günlük ücretleri belirlendi. Düzce'de fındık toplamak için gelen mevsimlik işçiler için 2016 yılı Fındık Yevmiyesi Brüt Asgari ücretin 30'da 1'i baz alınarak hesaplandı. Buna göre Düzce'de mevsimlik tarım işçisi çalıştıracak olanlar günlük 56 TL yevmiye parası ödeyecek. Düzce'de yerli fındık işçilerine ise günlük yevmiye ücreti 70 TL'yi bulacak.

Ayrıca hasat döneminde fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçük çocukların, çalışamayacak kadar yaşlı ve hasta kişilerin çalıştırılmaması için tedbirler alındı.

Düzce Ziraat Odası Başkanlığı, fındık mevsiminin gelmesi ve gezici fındık işçilerinin Düzce’ye gelmesine az bir zaman kala,  Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi İzleme Kurulu Toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, bulundukları illerden Düzce’ye gelecek olan gezici tarım işçilerinin, Düzce’de kalacağı süre içinde ulaşım, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sosyal çevre ile ilişkiler, çalışma ve sosyal güvenlik bakımından mevcut sorunların tespiti ile bu sorunların giderilmesiyle ilgili kararlar alındı. Alınan bu kararlara göre, fındık toplamak maksadıyla Düzce’ye gelen mevsimlik işçilerin konaklama alanları, öncelikle fındık toplatacak olan işverenler tarafından doğa olaylarından etkilenmeyecek şekilde, ekmek ve yemek pişirme, çamaşır ve bulaşık yıkama ile tuvalet ve banyo gibi asgari ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde sağlanması,  ayrıca iş bulurum düşüncesiyle iş bağlantısı kurmadan gelen mevsimlik tarım işçilerinin çevrede gelişigüzel konaklamalarına İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Belediye Zabıta Müdürlüğü ve ilgili muhtarlıklar tarafından takip edilerek izin verilmemesine ve belirlenen toplanma alanlarına yönlendirilmesine karar verildi. Toplanma yeri olarak, fındık toplama mevsimi süresi boyunca, Gümüşpınar İlköğretim Okulu’nun yeri ile Karaçalı Köyü hudutlarında organizenin girişinde bulunan alan belirlendi. Söz konusu bu alanlara İl Özel İdaresi tarafından tuvalet, banyo, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri ile ekmek pişirmek için kolaylık tesisleri kurulması kararı alındı.

Haber;S.KAŞKIR