Ferrero Değerli Tarım Zirai İşler Müdürü Gökhan Arıkoğlu, toplandıktan sonra kurutulan fındıklardan geri kalan ve zuruf olarak adlandırılan artıkların imha edilmeyip, bitkisel kompost yapılarak gübreye dönüştürülerek değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Arıkoğlu, Toplandıktan sonra kurutulan fındıklardan geri kalan zurufların imha edilmeyip, kompost yapılarak yeşil gübreye dönüştürülüp değerlendirilmesi çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ifade etti.

Arıkoğlu, yaklaşık 700 bin hektarın üzerinde bir alanda üretimi yapılan fındıkların daldan toplanıp patosa vurulması ya da harmanda kurutulması sonrası geriye kalan zurufların,  gerçekleşen rekoltenin yaklaşık yüzde 70'i oranında bir ağırlığa sahip olduğu belirtti.

Fındıktan ayrıştırılan zuruflar büyük oranda kullanılmayarak atıldığını ifade eden Arıkoğlu, özellikle hasat edilen fındıkların patoz kullanılarak ayrıştırılması sırasında elde edilen zurufların çöpe atılmasını kayıp olarak niteledi. 

Arıkoğlu, zurufların gübre haline dönüştürülmesi ile her yıl yüzbinlerce ton bitkisel atığın doğaya kazandırılmış, çiftçilere maddi katkı sağlanmış ayrıca bahçelere de en yararlı gübrelerden birinin verilmiş olunacağını da vurguladı. Arıkoğlu, Ferrero olarak bu konuda kampanya yapacaklarını, devletin de yeşil gübre imalatına teşvik vererek bunu desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber:Y.SEVER