Düzceli üretici 'fındık' diyor

Son yıllarda Karadenizli üreticiler, fındığın yanında farklı ürünlere rağbet gösterir oldu. Özellikle fiyattaki istikrarsız gidişatın bunda etkili olduğu düşünülürken, devlet tarafından verilen destekler  de yeni ürünleri cazip hale getiriyor. Karadeniz'in vazgeçilmez ürünü fındığa alternatif olarak öne çıkan ürün ise çilek... Ancak Düzce'ye bakıldığında her ne kadar fiyattan yana hüsran yaşasa da üretici tarlasını başka ürüne açmayı tercih etmiyor.

Düzce'de çilek neden ilgi görmedi?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2001-2005 yıllarında uygulamaya konulan alternatif ürün ve söküm uygulaması kapsamında verilen destek ilk seneler Düzce'de ilgi görse de bir süre sonra tekrar fındığa dönüş yapıldı. Fındıktan sonra en karlı ürün olan çilek üretiminin açık tarlalarda en fazla 3 yıl sürdürülebilmesi ve seracılığa olan ilginin yetersiz olmasına bağlı olarak Düzceli üreticiler çilekten vazgeçti. Bunların yanında çileğin fındığa göre bakım olarak daha zahmetli olması da karının fındığa göre yüksek olmasına karşılık üreticiden ilgi görmedi. Düzce'nin aksine Trabzon ve Ordu başta olmak üzere bir çok Karadeniz ilinde çilek üretimi yaygınlaşıyor.

Fındığın rakipleri...

Düzce'de fındıktan sonra en çok üretim yapılan tarım ürünleri mısır, bal kabağı, buğday ve çelik olarak öne çıkarken, özellike bal kabağında Türkiye 3.'lüğünü elde bulunduracak kadar üretim yapılıyor. 

Afetler akıllandırdı, ilgi artıyor

Öte yandan Düzce'de sık sık dolu ve don mağduriyeti yaşayan üreticilerin 2006 yılında devreye giren TARSİM'e ilgisi de giderek artıyor. Özellikle geçmiş yıllarda fındık tarlalarında büyük tahribata yol açan ve sigorta yaptırmayan fındık yetiştiricilerini mağdur eden doğal afetlere karşı artık hazırlıklı olmak isteyen üreticiler soluğu tarım müdürlüklerinde alıyor. Bunda il ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından çiftçilere verilen bilgilendirme toplantılarının da etkili olduğu bilinirken, Düzce'de resmi kayıtlara göre şuan 3 bin 447 üretici tarlasını sigorta kapsamına aldırdı.

Bakanlıktan rekolte tahmini açıklamasına yasak

 Bu sezon düşük fiyatı ile üreticileri üzen fındıkla ilgili edinilen bir yeni gelişme de illerde rekolte tahmini açıklanmayacağı oldu. Bilindiği gibi her yıl Düzce'de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başkanlığında üniversite, TMO, TÜİK, Fiskobirlik, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ekonomi Bakanlığı, İhracatçı Birlikleri, Ziraat Odası temsilcilerin katılımı ile oluşturulan Fındık Rekolte Tahmin Komisyonu tarafından çotanak sayımına göre tespit edilen fındıkta rekolte tahmini Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bildiriliyor. Ancak son yıllarda TZOB, Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçılar Birliği, Fiskobirlik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TÜİK tarafından ayrı ayrı ve farklı rakamlar açıklanması fındık piyasasında spekülasyonlara sebep olduğundan, bundan sora rekolte duyurusu tek elden yapılacak. Bakanlık dışında fındık rekoltesi açıklanmayacak. Bu doğrultuda önümüzdeki ay masa etrafında toplanacak olan komisyon üyeleri Düzce'deki tahmini rekolteyi çıkartarak bakanlığa ulaştıracak.

Haber:C.ÜSTÜNER