Düzce’ye bir çalışma ziyareti yapan Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektörünün genel durumu konularında açıklamalarda bulundu.

Gübre fiyatlarında yaşanan büyük artışın zaten sıkıntıda olan çiftçileri mağdur ettiğini söyleyen Bayraktar,  tamamının bu ay ödeneceği açıklanan destekleme ödemelerinin doğrudan gelir ödemelerini kapsamadığını, bu ay sadece Gübre ve mazot desteğinin yarısının, hayvancılık desteğinin tamamının ödeneceğini söyledi.

 Doğrudan gelir desteğinin 2009 yılında kaldırılacağını hatırlatan Bayraktar, bunun yerine ikame olarak gübre ve mazot desteğinin arttırılması gerektiği görüşünde olduklarını ifade etti.

Kendi girişimleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Fındık  piyasasına giriş yaptığını söyleyen Bayraktar, TMO ve Fiskobirlik’in depolarında çok miktarda fındık bulunduğunu, kurumların fındık fiyatını düşürmemek adına bu  fındığı piyasaya vermediğini söyledi.  

Tüm bu sübvanse çalışmalarına rağmen fındığın 4 YTL civarında seyrettiğini hatırlatan Bayraktar, sübvansiyon yapılmaması durumunda bu fiyatın 1,5 YTL civarında oluşmasının  muhtemel olduğunu söyledi.

Bayraktar, depolarda fındık dururken, beklendiği gibi yüksek rekolteli bir sezon yaşanırsa fındık üreticilerini 2008 sezonunda zor bir yılın beklediğini de sözlerine ekledi.