Düzce'nin can damarı fındıkta yeni sezona sancılı giriliyor. Temmuz sonu ağustos ayı başı gibi başlayacak hasat öncesi bahçelerde hazırlık yapan üreticilerin bugünlerde fındık bahçelerine atması gereken yazlık gübreyi yüksek fiyatından dolayı atamaz hale geldiği öne sürüldü.



"Şu anda 65-70 liraya satılıyor"

Ziraat odası yetkilileri tarafından yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl çuvalı 40-45 lira olan yazlık gübre fiyatının şu anda 65-70 lira olduğu belirtildi.

Bölgede fındıkta verim ve kalite için gübreyle zirai mücadelenin önemli olduğunun altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Üreticiler bugünlerde fındık bahçelerine atması gereken yazlık gübreyi yüksek fiyatından dolayı atamaz hale geldi. Şu anda piyasada 65 liranın altında gübre yok. Nakliyesi ile birlikte bu rakam çuval başına 70 lirayı geçmekte. Üreticilerin bu fiyatlardan bahçelerine gübre atması mümkün değil. Acilen Tarım ve Orman Bakanlığı bu duruma müdahale etmelidir. Fındıkta yüksek girdi maliyetleriyle ne üretimi artırabiliriz ne de kaliteyi artırabiliriz."



"Gübre fiyatının dolara endeksli satışına da dur denilmeli"

Tarım Kredi Kooperatifi iştiraki olan Gübretaş'ın üretimi durdurması ile gübre karaborsacılığının ortaya çıktığına dikkat çekilirken, "Bir an önce gübre fiyatlarına müdahale edilmeli ve Gübretaş üretime geçmelidir. Türkiye'de gübre dolar kurundan alınıp satılmaktadır. Bayiler Türk liralarını dolara çevirip öyle mal temin etmektedir. Enflasyonla topyekun mücadele verildiği bir dönemde gübre fiyatının dolara endeksli satışına da dur denilmelidir." ifadesleri kullanıldı.

Haber: C. ÜSTÜNER