Türkiye Ziraat Odası temsilcilerinden art arda fındıkla ilgili açıklamalar geldi. İlk açıklamada, üretici ve sanayicinin elinde fındık kalmaması üzerine TMO'nun elindeki fındığı satma kararı alması değerlendirildi. Açıklamada, TMO'nun üreticiyi düşünerek hareket ettiği üzerinde durularak, stokların boş olduğu, üreticinin de elinde fındık olmadığı bir zamanda satışın gerçekleşmesinin doğru bir karar olduğunun altı çizildi. 

TMO'nun 2016 yılı mahsulü 13 liradan, 2017 yılı mahsulü 15 liradan, 2018 yılı mahsulü 18 liradan satışa çıkardığı anımsatılarak, fiyatın serbest piyasa koşullarının üzerinde olması ile devletin de üreticinin de zarar etmeyeceği bir hamlenin yapılmış olduğuna işaret edildi. 



Ürüne zarar vermedi

Diğer taraftan fındıkta korkulanın olmadığı ve düşen hava sıcaklığının ürüne zarar vermediği bildirildi.

Mart ayının son günlerindeki kar ve soğuk havanın, tarım sigortası yaptırmayan üreticilerde tedirginlik oluşturduğuna dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Tarım Sigortası Havuzuna (TARSİM) ihbarda bulunan üreticilerin bahçelerinde yapılan incelemelerde zira dona rastlanılmadı.



Bilindiği gibi geçen sezon rekolte düşük oldu, üretici emeğinin karşılığını alamadı. İnşallah bu yıl bereketli bir sezon olacak. Şubat ayında açan karanfile bakacak olursak bu yıl fındık, geçen yıldan iyi olacak ve üreticinin yüzü gülecek."

Ayrıca Türkiye'nin artık "fındıkta üretim fazlası" diye bir sorunu olmadığı vurgulanarak, "Ne kadar çok üretim, o kadar ihracat. Yeter ki biz üretelim. Artık 500-600 bin ton rekolte iç tüketim ve ihracatı karşılamıyor. Yüksek rekolte olduğu yıllarda fiyatın düşük olması üretim fazlalığından kaynaklanmıyor. Fındıkta oturmuş bir fiyat istikrarı olmamasından ve tekelci zihniyetin üreticinin emeğini ucuza kapatmasından kaynaklanıyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Haber: C.ÜSTÜNER