Bu yıl don ve kuraklık nedeniyle Doğu Karadeniz’de Batı Karadeniz’e göre rekoltenin daha az olması başta Sakarya olmak üzere Düzce, Bartın ve Kocaeli gibi illere piyango vurdurdu. Özellikle Doğu Karadeniz’de yaşanan zirai don nedeniyle fındık rekoltesinin düşük kalması bazı fabrikaların durma noktasına getirdi. Fındık bulmakta sorun yaşayan sanayici rotasını Sakarya ve Düzce'ye çevirdi.


Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy da bir açıklamasında özellikle Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde rekoltenin çok düşük olmasından dolayı sanayicilerin taşıma suyla değirmen döndürür hale geldiğini söyledi. Gürsoy, birçok sanayici ham madde olarak ürün bulamadığından ya da fiyatların yüksek olmasından dolayı Batı Karadeniz'e yönelerek Düzce, Sakarya, Bartın ve Kocaeli gibi illerden tırlarla fındığı taşıdığını dile getirdi.


Ancak bu durum sanayicileri nakliye masrafları ekledi, fabrikaların tam randımanlı çalışamamasına neden oldu. Yaklaşık bir buçuk aydır Batı Karadeniz'den Ordu, Giresun ve Trabzon gibi illere getirilen fındıkla tesislerini çalıştıran sanayiciler, böylece fabrikaların haftada bir çalışır hale geldiğini, aksi takdirde tesislerin çoğunun durma noktasına geleceğini beyan ediyorlar.

 

HABER:S.KAŞKIR