Tüm Karadeniz bölgesi'nin kulak kesilerek beklediği fındık destekleme alım fiyatı bir türlü açıklanmıyor. Üretici fındığını satacak alıcı bulmakta giderek daha fazla güçlük çekerken, ertelemenin nedeni olarak spekülasyonlar ortaya atılmaya başlandı.

Üreticiler, fındık fiyatının açıklanmasını ilk olarak hasat sezonunun başlaması ile birlikte beklemeye başladı. Geçtiğimiz sene 11 Temmuz tarihinde açıklanan destekleme fiyatı, hasat ilerledikçe açıklanmayınca üreticiler endişeye kapılmaya başladı. Açıklamanın gecikmesi sadece üreticileri değil, sezonun ardından piyasadaki tıkanıklığın açılmasını bekleyen esnafı da tedirgin etmeye başladı.

Açıklamanın yapılacağı tarih ile ilgili olarak ilk açıklamayı Ak Parti Düzce Milletvekili Celal Erbay'dan geldi. Erbay, fındık fiyatının geçen senenin altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyleyerek, açıklamanın 20 Ağustos Çarşamba gününe kadar yapılacağını düşündüğünü ifade etti. Ancak beklenen açıklama bu tarihe kadar gerçekleşmedi.

Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yapan Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, açıklamanın hafta sonuna doğru yapılacağı izlenimini edindiğini açıkladı. Ancak hafta sonuna kadar fiyat açıklanmayınca üreticiler yine hayal kırıklığına uğradı.

Ardından Pazar günü yapılan Düzce Merkez İlçe Kongresi'nde bir konuşma yapan Ak Parti Düzce Milletvekili Metin Kaşıkoğlu, açıklamanın yeni haftanın ilk günlerinde yapılmasını beklediğini söyledi Ancak haftanın ilk iki gününde de herhangi bir açıklama yapılmayınca endişeler artmaya başladı.

Son haber ise, Tarım Bakanı Mehdi Eker'in iki günlük bir sürenin ardından fiyatın açıklanacağı yönünde oldu. Ancak yapılan ertelemelerin ardından umudunu kaybetmeye başlayan fındık üreticileri arasında ertelemelerin nedeni ile ilgili spekülasyonlar yapılmaya başlandı. İddialara göre, TMO ekonomik bir darboğaz yaşaması nedeniyle, rekolte fazlası fındığın tamamını alamayacağı yönünde bir rapor hazırlayarak Başbakana iletti.Açıklamanın gecikmesi de Tarım Bakanı'nın görev zararı için Maliye Bakanından kaynak istemesi, Maliye Bakanlığının da bu konunun mali profilini çıkarmak için çalışma yürütmesi nedeniyle gerçekleşti.

Bir diğer spekülasyon da kaynak sorunu nedeniyle Toprak Mahsulleri Ofisi'nin rekolte fazlasının sadece yarısını alacağı yönünde.. Hükümetin böyle bir seçeneğe başvurmasına çok az kişi ihtimal verse de, açıklama geciktikçe fındık üretimi ve ticareti yapan kişiler arasında karamsar spekülasyonların yaygınlaşması kaçınılmaz gibi görünüyor.