Fındık fiyatının üreticinin tarlaya girip fındığı toplamaya başlamasına rağmen hala açıklanmaması üreticiyi sıkıntıya sokarken fiyatın açıklanmamasına siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarından da tepki gelmişti.

Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Başkanı Hakan Çetin'de fiyatın açıklanmamasına tepki göstererek Düzce'de ekonomik sıkıntıların baş göstermeye başladığını söyledi.

Çetin, Düzce'de 91 bin hektar tarım arazisinin 62 bin hektar alanında fındık üretimi yapıldığını belirterek “Düzce ilimizin tarımsal açıdan yüzde 90 girdisini tek başına fındık sağlamaktadır. Fındık, yaklaşık olarak 5 bin ailenin geçimini sağladığı bir üründür. Dolaylı etkileşimlerde dikkate alındığında ilimizde 250 bin insanımızın geçimini yakından ilgilendirmektedir. Bu güne kadar hala fındık fiyatının açıklanmaması Türkiye ihracatında büyük ekonomik kayıplara sebep olurken, fındık ihracatı ile uğraşan belirli sayıdaki tüccara büyük ekemomik girdi sağlamaktadır. Aynı doğrultuda ilimiz için düşündüğümüzde fındık üretici çiftçimiz büyük ekomomik kayıplara uğramaktadır. Belirli sayıdaki tüccar, gerçek değerinin en az 6 YTL olması gereken yüzde 50 randımınlı fındığı yaklaşık olarak kilosuna 2.6 YTL ücret ödeyerek büyük rat elde ediyor. Fındık üreticisi, çalıştırdığı işçiye parasını ödeme adına fındığını satmak zorunda kalıyor ve burada yine üretici eziliyor. Bunun sonucu olarak Düzce ilimizde ekonomik sıkıntılar baş göstermektedir. Fındık fiyatının her açıklanmadığı gün belirli bir kesimi zenginleqtirme politikası güdüldüğü düşüncesinde olduğumuzu beyan ediyoruz. Çiftçisini, esnafını velhasıl halkını ezen bir uygulamayı Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği olarak kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.