Ulusal Fındık Konseyi Başkanı (UFK) Sebahattin Arslantürk, üreticilere, fındıkta rekoltenin geçen yıla göre az olması ihtimaline karşı bahçelerine girerek verimi artırmak için çaba göstermeleri çağrısında bulundu. Arslantürk, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in son verilerine göre 728 bin hektarlık bir fındık bahçesinin yer aldığı Türkiye'de, ortalama verimin dekarda 100 kilogramın altında olduğuna dikkati çekti.

Fındığın bir dünya ürünü olduğunu belirten Arslantürk, "En fazlası da en iyisi de bizde. Ama son 10 yılın ortalamasına göre yıllık 650 bin ton dolayında fındık üretiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu miktarın artırılması gerektiğine işaret eden Arslantürk, şunları kaydetti:

"Bu ihraç sezonunda dış piyasa fındık satışımız 330-340 bin ton iç, yani 660-680 bin ton kabukluya tekabül eden bir miktar olacak. Bu fındık ihracat tarihinin rekoru demektir. Bu da gösteriyor ki ortalama üretimimiz iç tüketimi bırakın, neredeyse ihracata yetmeyecek durumda. Onun için daha çok çalışmalı, daha çok üretmeli, daha çok satmalı ve daha çok kazanmalıyız. Bunun için de üreticimiz bahçesindeki fındığa emek vermeli, bakım yapmalı, hastalıklarla mücadele etmeli ve dekarda üretimi ilk etapta asgari 150 kilonun üzerine çıkarıp, toplamda yıllık üretimimizi 1 milyon tonun üzerine taşımalıdır. Kaliteli olarak yapılacak bu üretimi Türk ihracatçısı rahatlıkla satar."

 "Külleme, kahverengi ve yeşil kokarca ile mücadele verelim"

Bilinçli zirai mücadele yapılması gerektiğini de belirten Arslantürk, şu ifadeleri kullandı:

"Külleme, kahverengi ve yeşil kokarca ile mücadele verelim. Ama bunu bilinçli yapalım. Uzmanlarından bilgi alalım, danışalım."

Arslantürk, şöyle devam etti: "Türkiye 2019 yılında 800 bin tona yakın fındık üretti. Fiyat 15 liradan başladı, 24 liraya kadar çıktı. Neden çıktı? Pazarı var, satılıyor. O zaman niye daha fazla üretip, daha fazla kazanmak için çaba sarf etmeyelim. Bunun için bahçelerimize girelim, fındığa emek verelim. Emeksiz kazanç olmaz."

Bir uyarı da ticaret borsalarından geldi

Öte yandan Karadeniz’deki fındık üretimi yapılan illerin Ticaret Borsaları, fındık üreticilerini kahverengi kokarca zararlısına karşı zirai mücadele konusunda uyardı. Borsaların sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, kahverengi kokarca zararlısının fındıkta büyük tehlike haline geldiği belirtildi.

Açıklamada, bitki özsuyunu emerek beslenen, boş ve buruşuk meyve oluşumu ile lekeli (urlu) zarara yol açan kahverengi kokarcanın, fındıkta yüzde 80 zarar yapma potansiyeline sahip olduğuna işaret edildi.

Erginlerin uçma kapasitesinin yüksek olduğu, yayılımının birçok istilacı türe göre daha büyük risk taşıdığı için mutlaka mücadele yapılması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, "Doğadaki kışlamış erginlere karşı mayıs ortasından itibaren haziran sonu, nimf ve yeni nesil erginlere karşı temmuz başı olduğu dönemlerde yüzey ve yeşil akşam ilaçlama şeklinde ruhsatlı ilaçlar kullanılarak yapılmalıdır." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, fındıkta önemli sorun teşkil eden külleme hastalığı ile mücadelenin de sürdürülmesi gerektiği bildirildi.