Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurduna karşı ilaçlamanın Bölgemizde sahil ve orta kuşakta 12 Mayıs, yüksek kesimlerde ise 18 Mayıs 2016 tarihleri arasında yapılması ve 10 gün içerisinde bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kabaoğlu, ''ilaçlama başlamadan önce, arıcıların arılarını ilaçlama sahasının dışına çıkarabilmelerine imkân sağlamak amacıyla bir hafta önceden uyarılmaları, ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir'' dedi. İl Müdürü Kabaoğlu ayrıca, ''kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili Ziraat Mühendislerince yazılacak reçete karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama yetki belgesi sahibi kişiler tarafından atılması gerektiğini'' söyledi.

Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, 2014 ve 2015 yıllarında Fındık Kurdu zararlısının popülasyon yoğunluğunun düşük olması sebebiyle 2016 yılında da popülasyonun düşük olması bekleniyor.

İl Müdürü Kabaoğlu, Fındık Kurduna Karşı İlaçlı Mücadele için şu bilgileri verdi: “Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan Fındık Kurdu zararlısı; fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirmektedir. Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel Mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir.

Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir. Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak bir ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da'dan büyük  bahçelerden  30 ocak 3 x 3,5 m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılır. Sayım sonunda 10 ocakta 2'den fazla ergin böcek düşerse kimyasal mücadele gereklidir. İlaçlamalarda dekara (ortalama 40-50 ocağa) verilen doz, atomizörle 14-17 lt.  su, pülverizatörle  ise 30-40 lt. su ile karıştırılarak atılmalıdır. Üreticilerimizin bahçelerinde sayım yaparak ekonomik zarar eşiğine ulaşan bahçelerde mücadeleye başlamaları, aksi halde gereksiz yere ilaçlı mücadele yapmış olacaklardır.”

Haber:Y.SEVER