Maliye Bakanlığı vergi gelirlerini artırmak ve vergi kaçırmanın önüne geçebilmek için bazı önlemler alıyor.Bunlardan biri de "akıllı yazarkasa" yöntemi.

2016 yılından itibaren mükelleflerin akıllı yazarkasa kullanmaları zorunlu olacak.Bu yazarkasalar Maliye'ye anlık bilgi gönderebilecek şekilde tasarlandı. Fiş ve fatura bilgileri POS cihazlarının dekontlarıyla elektronik ortamda karşılaştırılacak.Böylelikle Maliye Bakanlığı, kayıt dışıyla mücadele için vergi denetimini teknolojik yöntemlerle yapacak.

Önümüzdeki yıl üretimine başlanacak cihazlar, mevcut yazarkasalardan daha çok teknik özellik ve güvenliğe sahip olacak.İstendiğinde Maliye'ye bilgi gönderecek. Fiş-fatura bilgilerinin GİB'e iletilmesiyle kontroller elektronik ortamda yapılabilecek.Gelirler İdaresi, teknolojik altyapısı yenilenen yazarkasalar sayesinde POS cihazlarından kesilen dekontlarla esnafın o gün kestiği fişler karşılaştırılacak.

POS cihazından ödeme yapıldığı halde kesilmeyen fişler İdare'ye bildirilecek. İdare'nin hazırladığı 'Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Teknik Kılavuzu' taslağına göre akaryakıt pompalarına bağlanan ödeme kaydedici cihazların teknik altyapısı daha güçlü olacak. Akaryakıt kaçakçılığını önlemek amacıyla istasyonlardaki cihazlara ilave güvenlik önlemleri konulması üzerinde duruluyor.