Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar’dan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un geçtiğimiz günlerde Ordu’da fındıkta iki yıldır devam eden fiyat istikrarsızlığına karşı lisanslı depoculuğu öne çıkaracaklarına yönelik yaptığı açıklamaya destek…

Vatandaşın elinde ilave güç olacak
Bayraktar Kurtulmuş’un lisanslı depoculukla ilgili yaptığı “Öteden beri konuştuğumuz şey, lisanslı depoculuğun hazırlanıp uygulamaya konulmasıydı. Altı ürünle ilgili lisanslı depoculuk uygulaması başlatılacak. Fındık da bunların başında geliyor. Fındıkla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız hazırlıklarını yaptı. Hükümet kararnamesi şeklinde bu çıkarılacak. Zannediyorum önümüzdeki haftalar içerisinde karar alınır. Lisanslı depoculuğa geçilecek, vatandaş ürünlerini buraya koyacak ve daha sonra da ürün senedi alacak. Bu ürün senediyle de bunu bir kredi unsuru olarak kullanabilecek, elinde ilave bir güç olacak. Aldığı kredinin maliyetlerin de önemli bir kısmını, yüzde 50’ye kadar olabilir, bunu devlet karşılayacak” açıklamalarını değerlendirdi.

Kurtulmuş'un, fındıkta lisanslı depoculuğa yeniden geçileceği yönündeki açıklamasını desteklediklerini dile getiren Bayraktar, "Ancak lisanslı depoculuk fındık üreticisine doğru anlatılmalı. Lisanslı depoculuğun başarılı olması için üreticinin bu sisteme sahip çıkması gerekmektedir." diye konuştu.

Düzce’de başarılı olamamıştı
Lisanslı depoculuğun daha önce Ordu'nun Ünye ilçesi ile Düzce'de hayata geçirildiğini ancak çeşitli nedenlerden dolayı bunun başarılı olmadığını ifade eden Bayraktar, "O süreçte üreticilerimiz yeteri kadar bilinçlendirilmediği için sistem amacına ulaşamamıştı. Bundan dolayı da açılan depolar kapanmak durumunda kalmıştı." ifadelerini kullandı.

Üretici sistemi bu sefer sahiplenmeli
Fındıkta lisanslı depoculuğa yeniden geçilme çalışmalarını olumlu bulduklarını ancak bazı çekincelerinin olduğunu vurgulayan Bayraktar, "Bu sefer üreticilerin sistemi sahiplenmesiyle başarılı olmasını ümit ediyoruz. 2009 yılından beri fındıkta serbest piyasa modeli uygulanmaktadır. Dolayısıyla serbest piyasa şartlarının üreticinin yüzünü güldürdüğü pek söylenemez. Eğer lisanslı depoculuk bu sefer amacına ulaşırsa üretici bundan çok karlı çıkacaktır." açıklamasında bulundu.

Fındık gerçek değerini bulur
Bayraktar, lisanslı depoculuğun yeniden hayata geçirilmesiyle fındık fiyatının gerçek değerini bulacağını, bunun da hiç kuşkusuz üreticileri memnun edeceğini sözlerine ekledi.