FİSKOBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamada, fındık içlerinin meyveyi doldurduğu, kabukların da iyice sertleştiğine dikkat çekildi. Açıklamada, hasada bir ay kalması nedeniyle fındık üreticisinin gözlerini fındık dallarından ayıramadığı sevinçli, umut dolu olduğu belirtildi.

Kurak günlerin yaşanabileceği, fındık bahçelerinin de bu olumsuz şarttan etkilenmesinin mümkün olacağı uyarısı yapılan açıklamada, "Bitkinin su dengesinin bozulmasına dolayısıyla, meyve içinin iyi teşekkül etmemesi ile hasat önü dökümünün artmasına sebep vermemek için, imkânlar elverdiğince bahçeler sulanmalıdır. " denildi.

Hasadın yaklaşmasıyla birlikte, hasat hazırlıklarının başlaması tavsiye edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Artık, fındıkları toplanması yaklaşmıştır. Bahçelerde hasat önü temizliği, evde, harmanda araç-gereç onarımları ve eksiklerin giderilmesi, harman yerinin hazırlanması gerekir. "

Hasat öncesi bahçelerde zirai mücadelenin sürdürülmesi gerektiğine işaret edilerek, "Fındık kokarcası'nın nimf yoğunluğu fazla ise ilaçlama yapılabilir. Bunun için nisan ayında belirtilen ilaçların her hangi biriyle (değişik olması tavsiye edilir) dekara 50 litre su atılarak nimf ilaçlaması yapılır. İleride uygun ve yeterli gübre kullanmak amacıyla analiz yaptırmak için yaprak örneği de bu ayın ikinci yarısı (hasattan 10–15 gün önce) alınmalıdır. Toprak örneği ise, gübre verilmeden önce her zaman alınabilir. Gübreleme yapmadan önce, bahçe toprağının veya fındık yaprağının analizi yaptırılarak belirlenen cins ve ihtiyaca göre gübre kullanılmalıdır. Böylece boş yere gübre atılmamış ve toprağın yapısı bozulmamış olur. " ifadelerine yer verildi.

Haber; H. İŞCAN